Honecker wil terug naar Duitsland

BONN, 23 SEPT. Erich Honecker, de naar de Sovjet-Unie gevluchte vroegere leider van de DDR, wil terug naar Duitsland. De gewezen chef van de Oostduitse communistische eenheidspartij SED heeft de Duitse regering gevraagd of hij over de voorwaarden van zijn terugkeer een gesprek kan hebben met de Duitse ambassade in Moskou. Het ministerie van buitenlandse zaken in Bonn heeft een dergelijk bericht van het weekblad Der Spiegel gisteren bevestigd.

Tegen de 79-jarige, ernstig zieke Honecker, die thans in een kliniek aan de Zwarte Zee herstelt van een recente zelfmoordpoging, zijn in Duitsland een aantal arrestatiebevelen uitgevaardigd. Afgelopen zomer wist hij met hulp van het Sovjet-leger in Oost-Duitsland de wijk naar Moskou te nemen. Herhaalde Duitse verzoeken om uitlevering, begin deze maand nog persoonlijk in de Russische hoofdstad overgebracht door minister Genscher, hadden tot nu toe geen succes gehad.

Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken liet gisteren weten dat Honeckers verzoek wordt bestudeerd. Het tekende daarbij al bij voorbaat aan dat hem in geen geval toezeggingen zullen worden gedaan, bijvoorbeeld aangaande niet-vervolging.