Hans Snoekprijs voor flamenco van Stella den Haag

Jeugdtheater: Uitreiking Hans Snoekprijs 1991 en vertoning genomineerde produkties. Gezien Rotterdam Jeugdtheater Hofplein, 22 sept.

In het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is gisteren de flamencovoorstelling Van onder uit de zak door theatergroep Stella den Haag bekroond met de Hans Snoekprijs, de hoogste (jaarlijkse) onderscheiding voor het jeugdtheater in Nederland. Voorafgaand aan de prijsuitreiking konden gisteren de drie genomineerde voorstellingen bekeken worden.

De - overigens unanieme - keuze van de jury kwam voor velen als een verrassing. De voorstelling bestaat uit pure dans en vergt daarmee veel van de jongste toeschouwers. Een minimale verhaallijn is aangebracht als houvast. Een stierevechter sterft. Zijn vriendinnetje verneemt dat, terwijl ze met anderen aan het feestvieren is. Tenslotte neemt een vriend zijn plaats in: the show must go on.

De dansers treden op in een monumentaal decor van zuilen met de kleur van rode aarde. Op een neerhangend doek zijn de contouren van een stier gebatikt, er doorheen is vaag een flamenco-orkest zichtbaar. Later gaat het doek open en maken de muzikanten deel uit van de kring van feestende en strijdende mensen. De Zuid-Europese allure op het toneel is nauwelijks gespeeld: Stella den Haag heeft voor deze produktie een groot deel van de cast uit Spanje gerecruteerd.

In Van onder uit de zak bewijst de flamenco zich als een gedicht dat zegeviert over alle woorden. Dans en muziek zijn van een superieure kwaliteit. Het hele scala aan emoties wordt moeiteloos vertaald in bewegingen en in een spanning in de lichamen die soms sanguinisch opvlammen, dan weer melancholiek en religieus berusten.

De voorstelling Voyeurs van Huis aan de Amstel - Theatergroep Wederzijds kon om technische redenen niet worden gespeeld en was op video te zien. Die voorstelling bestaat uit vijf scènes, die gebaseerd zijn op het werk van vijf beeldend kunstenaars. Schrijvers uit het jeugdtheatercircuit maakten daar een tekst bij en kozen zelf hun regisseurs. De kwaliteit varieert sterk; de korte scènes zijn in het beste geval de aanzet tot een interessante produktie.

De jury is met haar keuze voorbijgegaan aan de voorstelling die voor kinderen het meest toegankelijk is: De maan en de muizenkoning van theatergroep Teneeter, een prachtige theatrale vertaling van het gelijknamige boek van de schrijfster Imme Dros, met een evenwichtige kwaliteit over de gehele linie. Met de uitgave van de bewerkte tekst is een mooi toneelstuk aan het repertoire voor jeugdtheater toegevoegd.

De selectie van de jury is extreem, maar ook duidelijk. Zij wilde niet kiezen voor de beste jeugdtheaterprodukties, maar voor produkties die nieuwe mogelijkheden aan het jeugdtheater toevoegen. Voyeurs werd gekozen vanwege zijn uitgangspunt van beeldende kunst, De maan en de muizenkoning vanwege zijn adekwate vertaling van literatuur in drama. Naar Van onder uit de zak heeft de jury gekeken zoals men naar een modeshow kijkt: wat op het podium getoond wordt mag dan niet direct draagbaar zijn, maar het vertoont wel originaliteit en voldoet als inspiratiebron voor meer toegepaste vormen.

Volgens de makers zelf is er overigens geen sprake van een ontoegankelijke kinderproduktie. In het eigen theater in Den Haag zorgt de groep steeds voor een inleiding, die de kinderen vertrouwd maakt met een onbekend medium. De voorstelling blijkt opvallend hoog te scoren bij multiculturele groepen, waar taalproblemen toch alleen verhoogde sensitiviteit voor andere uitingsvormen noodzakelijk maakten.

    • Christien Boer