Fusie in haven van Rotterdam hoogst onzeker

ROTTERDAM, 23 SEPT. De overname van het Rotterdamse overslagbedrijf Interstevedoring door HES Beheer, die tot een sterke concentratie zou leiden in de bulkgoedsector, is hoogst onzeker geworden. Volgens eigenaar J. Rijsdijk van Interstevedoring is “de zaak over en uit.” HES Beheer spreekt slechts van een “technisch probleempje” over de financiering.

De overname van bulkoverslagbedrijf Interstevedoring in Rotterdam alsmede het overslagbedrijf OBA in Amsterdam van eigenaar Rijsdijk gaat niet door omdat HES Beheer de financiering niet tijdig rond had, zo maakte Rijsdijk gisteren bekend. “Ik ben het gemanipuleer zat. De zaak is over en uit.”

Juristen onderzoeken voor Interstevedoring of een schadeclaim bij HES Beheer ingediend kan worden, nu dit bedrijf niet op tijd geld voor de overname op tafel heeft gelegd. Volgens HES Beheer is er slechts sprake van een “technisch probleempje” dat op korte termijn wordt opgelost.

Vorige week maandag had HES Beheer met het geld over de brug moeten komen. Maar ABN Amro, Rabo, NIB en Mees & Hope, die de overname zouden financieren, eisten het winstgevende kolenoverslag EMO als onderpand. Daartoe heeft HES Beheer nog geen toestemming van de andere (buitenlandse) aandeelhouders van EMO. Frans Swarttouw, voor 60 procent in handen van HES Beheer, bezit 42,5 procent van EMO. Volgens een woordvoerder van HES komt die toestemming op korte termijn.

De voorgenomen fusie is een gevolg van de moeilijkheden in de bulkgoedsector. De markt krimpt en er woedt een tarievenoorlog. Begin september werd bekend dat HES Beheer met Inderstevedoring onderhandelden over overname van de laatste. Eerder dit jaar deed Rijsdijk al een poging HES Beheer over te nemen. Dat ging niet door omdat HES Beheer bepaalde winstgevende onderdelen niet kwijt wilde.

De vakbonden zouden het slecht vinden als de fusie afketst. Er moet nu eenmaal iets gebeuren om deze sector weer gezond te maken, is hun mening. Ook president-commissaris P. Faas van Interstevedoring noemt het “desastreus” dat de overname is stukgelopen. HES Beheer leed het eerste halfjaar 17 miljoen gulden verlies. Hiervoor was dochter GEM (Graan Elevator Maatschappij), concurrent van Interstevedoring verantwoordelijk. “Het maakt mij niet uit of HES Beheer de bedrijven van Rijsdijk overneemt of andersom”, aldus CNV-bestuurder C. van de Knaap. Hij vindt dat er een einde moet komen aan de onzekere situatie waarin werknemers van GEM en Frans Swarttouw verkeren.