Eigen doelpunt Heus bezorgt Feyenoord eerste nederlaag

ARNHEM, 23 SEPT. Vitesse mocht in de slotfase van de wedstrijd tegen Feyenoord met gelijke stand (1-1) de handen dicht knijpen, maar op de valreep kregen de Arnhemmers de volle winst in de schoot geworpen. Ruud Heus wilde een door Vitesse-spits Hans van Arum verlengde bal terugkoppen op zijn doelman Ed de Goeij, maar daar had deze niet op gerekend. Dat betekende 2-1 voor Vitesse, dat met beide punten veel meer kreeg dan het verdiende. “We hebben geluk gehad”, gaf ook trainer Bert Jacobs na afloop volmondig toe.

De score werd in de vijftigste minuut geopend door John van den Brom, die inkomend bij de eerste paal een corner van Rene Eijer tot doelpunt promoveerde. De gelijkmaker van Feyenoord, minder dan twee minuten nadat Vitesse een voorsprong had genomen, was een mooie uitgave het doelpunt van Van den Brom. Nu was het Feyenoorder Reggi Blinker, die een corner bij de eerste paal liet indraaien en John de Wolf stond op de goede plaats om iedereen te verrassen, 1-1. Niemand had in de slotfase meer gerekend op Ruud Heus, die Feyenoord de eerste nederlaag van het seizoen bezorgde.

Cees den Braven, de voorzitter van SVV Dordrecht'90, had zaterdagavond na afloop van het verloren duel met MVV (2-3) weer heel wat uit te leggen. De gefortuneerde zakenman deed dat met tegenzin. De hoop negatieve publiciteit rekende hij de media zwaar aan. De gerriteerde Den Braven noemde journalisten onomwonden domme mensen, met een dikke laag hout voor hun kop. “De pers is alleen maar uit op sensatie”, bromde de Brabander. “Alle verhalen zijn aangedikt. Een fusie brengt altijd problemen met zich mee. Kleine incidenten worden echter enorm opgeblazen. Dat stoort me, maar ik lig er niet wakker van. Publiciteit is publiciteit, of het nu negatief of positief is.”

De absentie van coach Hans Verel, die zich enkele uren voor aanvang met griep had afgemeld, wekte enige achterdocht. Logisch, gezien de gespannen werksfeer aan de Krommedijk. Den Braven echter vond de vragen over de gezondsheidstoestand van zijn vertrouweling ongepast. “Hans ligt met hoge koorts in bed”, klonk het verontwaardigd. De invalbeurt van Romano Sion gaf eveneens stof tot napraten. De van Haarlem overgekomen aanvaller werd de afgelopen week tot zijn eigen verbazing bij het GAK als geblesseerd geregistreerd. Volgens Verel en de medische staf kampte de aanwinst met een aandoening aan beide knieen. Sion voelde zich echter topfit en schakelde de spelersvakbond VVCS in. In de hem toch toebedeelde 27 minuten ontpopte Sion zich als de gevaarlijkste speler van de thuisploeg. Van de gewraakte knieblessure was niets merkbaar.

Ajax kon zich tegen De Graafschap alle mogelijke slordigheden veroorloven. De ploeg deed dat ook, waardoor de stemming van Beenhakker, ondanks de overwinning van 5-1, nogal kritisch was.

Sparta kijkt op naar de top, sinds Rob Jacobs wat lef in de ploeg heeft gebracht. Utrecht, nog een beetje nagenietend van Europees succes, werd door twee treffers van Vurens hard met de neus op de feiten gedrukt, het tegendoelpunt van Van der Weert kon daar weinig aan veranderen. Sparta slaagde erin het gevaar Smolarek in te dammen, door de stugge verdediger Faber aan de Pool te koppelen.