De Ruiter: afwachten is het beste

Evenredig met de kans dat het Nederlands Olympisch voetbalelftal zich gaat kwalificeren voor de Spelen van Barcelona, nemen de bemoeienissen met het team toe.

Onlangs peilde André Bolhuis, chef d'equipe van het NOC, in Spanje de bereidheid van Johan Cruijff om zijn pupil Richard Witschge beschikbaar te stellen voor een Olympisch voetbalavontuur. Witschge (van 20-9-'69) is een van de talentvolle voetballers die in feite de stap naar het "grote' Oranje al gemaakt heeft, maar gezien zijn jeugdige leeftijd nog als voetballer voor de Spelen kan worden geselecteerd. Als het Olympisch team er onder leiding van bondscoach Nol de Ruiter in slaagt zich te kwalificeren zullen ongetwijfeld de onderhandelingen over de beschikbaarheid van de verschillende spelers van start gaan. Dat de lobby nu al is ingezet verontrust De Ruiter vooralsnog niet. Hij beschouwt de goedbedoelde pogingen van derden om de zaken met het oog op Barcelona '92 nu al rond te krijgen als “veel te voorbarig.”

Waarom komt het initiatief om Witschge los te weken van het Nederlands Olympisch Comit'e en niet van de KNVB?

Voor ons gaat zoiets pas spelen als we erin geslaagd zijn ons te kwalificeren. Op 15 oktober moet eerst nog minimaal een punt tegen Portugal gehaald worden en dan zijn er nog twee beslissingswedstrijden tegen een andere groepswinnaar. En wie zegt me dat Oranje zich plaatst voor het EK? De strategie die ik volg, is er een van afwachten. Dat lijkt me het beste.

Zorgt een dergelijke actie niet voor onrust rond het Olympisch team?

Er moet heel wat gebeuren wil zoiets een rol gaan spelen. Ik werk al een hele tijd met dezelfde spelers; die laten zich het hoofd niet zo snel op hol brengen. Andr'e Bolhuis kennende zal zijn lobby niet meer zijn geweest dan een verzoek tijdens een informele bijeenkomst.

Richard Witschge doet dus niet mee tijdens de Spelen?

In principe is iedereen die aan de leeftijdsgrens voldoet beschikbaar voor het Olympisch team. Het probleem met Witschge is dat hij zeker naar het EK gaat als Oranje zich daarvoor kwalificeert. Om hem daarna nog op te roepen voor de Spelen is een beetje teveel gevraagd. Het is onverantwoord om jonge spelers twee grote toernooien achter elkaar te laten spelen.

    • Leon van Eijndhoven