Beste paarden op stal in eerste finale springruitercyclus

LANAKEN, 23 SEPT. De internationale ruitertop heeft de eerste finale van de cyclus van landenwedstrijden niet al te serieus genomen. De ontknoping, gistermiddag op Melchior's landgoed Zangerheide te Lanaken, trok vooral veredelde reserve-equipes. Ook Nederland, dit seizoen zeer toonaangevend, liet de beste paarden op stal en werd gedeeld vierde. Zonder de rustende Egano en de geblesseerde Top Gun zat er niet meer in dan een rol op het tweede plan.

Slechts bij de Verenigde Staten en de Duitsers speelde het teamgevoel minstens zo'n belangrijke rol als het geld. Beide landen verschenen wel met vier toppaarden aan de start en sprongen prompt de barrage in. Vooral omdat ex-Nederlander Sloothaak enkele beslissende fouten maakte wonnen de Amerikanen (Lenehan, Shaffner, Scharffenberger en Best) die zich in eerdere landenwedstrijden dit seizoen nauwelijks hadden vertoond.

Ondermeer daarop richtte zich naderhand de kritiek van bondscoach Hans Horn. “Het kan eigenlijk niet zo zijn dat de punten uit eerdere wedstrijden niet meetellen. Wij hebben keihard moeten werken om ons te plaatsen, de Amerikanen doen er vrijwel niets voor en zijn hier de lachende derde. Bovendien is het raar dat het winnen van een wedstrijd in Aken net zoveel punten oplevert als het winnen van bijvoorbeeld Bratislava. Ik denk dat het systeem, dit jaar voor het eerst gehanteerd, moet worden aangepast”.

De bondscoach, de afgelopen competitie uiterst succesvol, nam zijn ploeg in het vlakbij Maastricht gelegen Belgische Lanaken echter niets kwalijk. “Het is duidelijk dat wij de paarden Egano (van Lansink) en Top Gun (van Tops) hier hebben gemist. Voor Ratina (Raymakers) en Libero (Lansink) bleek vandaag dat zij aan rust toe zijn. De vorm, zoals die in de zomer was, is ver te zoeken. De meeste dieren zijn aan rust toe”.

Dat laatste, zo benadrukt Horn, heeft ook alles met keuzes te maken. De laatste weken waren er wedstrijden in Calgary en Modena, over twee weken volgt nog Parijs. “Bij de meeste ruiters geniet de finale in Lanaken niet de voorkeur”, zegt Horn. “Op de andere concoursen is veel meer geld te verdienen. Dat is belangrijker dan de te behalen eer in een ploegenwedstrijd. Wil de finale aan prestige winnen dan zal de prijzenpot beter dienen te worden gevuld”.

Aan dat laatste wordt gewerkt. Het in financiële problemen verkerende automatiseringsbedrijf HCS, dit seizoen debuterend als sponsor van de landenwedstrijden, haakt af. Onderhandelingen met nieuwe geldschieters zijn gaande, maar verkeren nog niet in een afrondende fase. “Per paard konden wij hier 25.000 gulden verdienen”, zei Horn. “Dat is heel behoorlijk, maar niet goed in vergelijking tot de rest”.