Armenië unaniem voor onafhankelijkheid

MOSKOU, 23 SEPT. Bijna de totale bevolking van Armenië heeft zich uitgesproken voor de onafhankelijkheid van deze christelijke Sovjet-republiek in de Kaukasus. In een referendum dat er zaterdag werd gehouden sprak maar liefst 99,36 procent van de kiezers zich uit voor zelfstandigheid. De opkomst bij het plebisciet was meer dan 95 procent. De uitslag leidde al voor hij bekend werd tot groot feestvertoon in de hoofdstad Jerevan.

Via het referendum hebben de Armeniërs zich niet alleen uitgesproken voor hun politieke zelfstandigheid maar ook voor uittreden uit de Sovjet-Unie. De vraag die de kiezers werd voorgelegd, bevatte de expliciete passage dat een onafhankelijk Armenië geen deel zou uitmaken van de Sovjet-Unie. Maar dat wil niet zeggen dat Armenië zich ook terugtrekt uit de gemeenschappelijke markt die de nieuwe interim-regering onder leiding van Boris Jeltsins ex-premier Ivan Silajev nu poogt op te bouwen. De Armeense regering heeft zich tot nu toe altijd dubbelzinnig uitgelaten over het behoud van de Sovjet-Unie als economische gemeenschap. Ze wil het nieuwe Unie-verdrag, dat de contouren schetst van de politieke samenwerking tussen de verschillende deelstaten van de Sovjet-Unie, niet ondertekenen maar is wel geneigd een economisch akkoord te onderschrijven.

President Levon Ter Petrosjan van Armenië verklaarde gisteren na het bekend worden van de uitslag de uitspraak van de kiezers te beschouwen als een motie van vertrouwen in zijn beleid. Volgens Ter Petrosjan is zijn regering niet alleen gesterkt in haar beleid jegens het centrum in Moskou maar ook jegens het naburige islamitische Azerbajdzjan, met welke Sovjet-republiek Armenië op de rand van oorlog verkeert wegens het conflict om de christelijke enclave Nagorny-Karabach.