Amerikaanse tennissers moeizaam naar Davis-Cupfinale

ROTTERDAM, 23 SEPT. Het Duitse tennisteam zonder de geblesseerde Boris Becker bleek dit weekeinde in Kansas City voor de Verenigde Staten een lastiger tegenstander dan menigeen had verwacht. Pas in het laatste enkelspel slaagde een ontketende Andre Agassi er in de winst voor de Amerikanen zeker te stellen. Door de zege in drie sets over Carl Uwe Steeb kwalificeerden de Verenigde Staten zich voor de eindstrijd van de Davis Cup. Daarin is Frankrijk eind november de opponent. De ploeg van non-playing captain Yannick Noah versloeg het danig verzwakte Joegoslavië, zonder Ivanisevic en Prpic, met 5-0.

De start van de Amerikanen tegen Duitsland was indrukwekkend. De in een nieuwe - uiterst bonte - outfit gestoken Andre Agassi liet weinig heel van Wimbledonkampioen Michael Stich (6-3 6-1 6-4) en won Courier met 4-6 6-1 6-3 6-4 van Steeb.

Zaterdag ging het echter onverwacht mis. De nieuwkomers Scott Davis en David Pate, vervangers van de nimmer falende combinatie Leach-Pugh, verloren in het dubbel in drie sets: 6-7 4-6 4-6 van Stich en Jelen. Toen de Wimbledon-winnaar een dag later Courier in drie reeksen kansloos versloeg, waren de Amerikaanse zenuwen tot het uiterste gespannen.

Niet die van Agassi. De Amerikaan speelde als nooit te voren. Carl Uwe Steeb wist nauwelijks wat hem overkwam. Hij zag de ballen aan alle kanten langs zich flitsen. Geen moment kreeg hij vat op de Amerikaan. Gelukkig duurde de afstraffing voor de vervanger van Becker niet lang. In drie korte sets voltrok Agassi het vonnis over Steeb en Duitsland.

Voor Frankrijk was het bereiken van een finaleplaats min of meer een formaliteit. Joegoslavië trad in Pau aan zonder Ivanisevic en Prpic. De twee bepleitten in Berlijn de Kroatische zaak bij het Internationaal Olympisch Comité. Van de Serven, die nu de Joegoslavische vlag hoog moesten houden, bleek Slobodan Zivojinovic (150ste van de wereld) te ver in zijn nadagen en Srdjan Muskatirovic (439) nog niet ver genoeg omhoog geschoten om het degelijk door Yannick Noah voorbereide Franse team iets in de weg te kunnen leggen.

Het werd 5-0 door Guy Forget en de 18-jarige Fabrice Santoro, waarbij Forget (nummer zes van de wereld) in het dubbelspel werd bijgestaan door Arnaud Boetsch.

Non-playing captain Noah vormde met Henri Leconte negen jaar geleden het vorige Franse team, dat tot de finale doordrong. In die eindstrijd in Grenoble werd Frankrijk met 4-1 verslagen door de Verenigde Staten, onder aanvoering van John McEnroe.

Frankrijk heeft voor het duel de Amerikanen het voordeel van tijd, plaats en baan-oppervlak. De gedachten gaan uit naar een synthetische binnenbaan in Lyon, vergelijkbaar met het Green Set van Pau. In geen geval gemalen baksteen. “Courier en Agassi zijn zo ongeveer het sterkste wat je je kunt voorstellen op gravel. Daar spelen we dus niet op”, aldus Noah.

Bij de promotie naar de wereldgroep kreeg Nederland gezelschap van Zweden, Italië, Engeland, België, Zwitserland, Brazilië en Canada. België maakte in Brussel gebruik van gebrek aan uithoudingsvermogen aan Israelische zijde. Masso en Wuyts wonnen op de eerste dag in vier fel bevochten sets van Amos Mansdorf en Gilad Bloom, waarna Wuyts in het derde enkelspel eveneens in vier sets tegen Mansdorf voor de beslissing zorgde. Het enige Isrsaelische tegenpunt werd gescoord in het dubbel, waarin België Dewulf en Van Houdt lieten optreden. (Rtr-AFP)