Agent in Nederland ondanks ontslag uit Surinaams korps

AMSTERDAM, 23 SEPT. De Nederlandse politie heeft verscheidene sollicitanten aangenomen die in Suriname waren ontslagen uit het korps Surinaamse politie wegens crimineel, onmaatschappelijk gedrag. Dat zegt Ch. Santokhi, de chef van de recherche en de belangrijkste man van de drugsbestrijding in Suriname. Volgens Santokhi heeft de Nederlandse politie nooit inlichtingen ingewonnen bij Surinaamse collega's over agenten van Surinaamse afkomst die in het Nederlandse korps in dienst zijn genomen.

Santokhi zei tegenover deze krant te weten van “enkele” Surinaamse agenten met een crimineel verleden die nu in een Nederlands korps werken. “Dan frons je je wenkbrauwen.” Volgens Santokhi hadden de agenten zich schuldig gemaakt aan vergrijpen als diefstal en mishandeling. De Surinaamse politiefunctionaris onderstreept dat hierbij nooit is gebleken van enige relatie met drugscriminaliteit in Suriname. De betrokken agenten moesten vanwege hun vergrijpen het Surinaamse politiekorps verlaten.

“Ik wil slechts een constructieve relatie met de Nederlandse politie,” aldus Santokhi. “Als het Nederlandse korps liever niet bij de Surinaamse collega's informeert omdat men twijfelt aan hun betrouwbaarheid, dan zou men toch ook bij de Nederlandse ambassade navraag kunnen doen. De ambassade kent de wegen in Paramaribo om aan de informatie te komen.”

Santokhi wil benadrukken dat hij niets weet over infiltratie door de Surinaamse drugsmafia in Nederlandse politiekorpsen. Volgens Santokhi zijn de meeste agenten van Surinaamse afkomst in Nederlandse korpsen “goede agenten.”

Bij de Amsterdamse politie onstond begin deze maand grote onrust door berichten dat de hoofdstedelijke politie op grote schaal zou zijn geïnfiltreerd door de Surinaamse cocaïne-mafia.