Advocaat: pamflet Groningen heeft niets te maken met anti-semitisme

GRONINGEN, 23 SEPT. De opsteller van een anti-semitisch pamflet dat in de week voor de voetbalwedstrijd FC Groningen-Ajax in de Groninger binnenstad werd verspreid, is zaterdag vrijgelaten. Hij zal voor de rechter moeten verschijnen wegen opruiing.

In het strooibiljet werd opgeroepen Ajax-supporters, in het pamflet aangeduid met "joden', aan te vallen, "af te maken' en de stad uit te jagen. In verband hiermee en besloot loco-burgemeester A. van de Vondevoort het op zondagmiddag 15 september geplande duel te verbieden.

De advocaat van de verdachte, mr. C. Eenhoorn, zegt dat zijn cliënt spijt heeft en nooit tot doel heeft gehad de joodse gemeenschap te kwetsen. “Ajax-supporters noemen zichzelf joden, dat is hun geuzennaam. Ze nemen vlaggen met een davidsster mee naar het stadion. Met de in het stencil genoemde joden worden de Ajax-supporters bedoeld. Dit heeft voor 100 procent niets met anti-semitisme te maken, maar met die rotjongens van Ajax. Die rammen er vaak al op los als ze een groen-witte FC Groningen vlag zien.”

Volgens Eenhoorn worden al drie jaar lang voor elke wedstrijd dergelijke stencils gemaakt. “Dit is niks nieuws, een storm in een glas water. Als ze naar FC Twente gaan, staat er: "we zullen die Twentse boeren een lesje leren en de binnenstad van Enschede verbouwen'. De media hebben de onrustgevoelens aangewakkerd door dit pamflet in de krant af te drukken en op tv te laten zien. Het was alleen bestemd voor intern gebruik. Het was nooit de bedoeling dat het in de openbaarheid zou komen.”

Naar Eenhoorns zeggen heeft zijn cliënt een "storm van ellende' over zich heen gekregen. De man, die zichzelf een FC Groningen-supporter noemt, had 100 pamfletten gemaakt die in de week voor de wedstrijd onder supporters van de supportersgroep Z-side en in de binnenstad waren verspreid. Eenhoorn overweegt stappen te ondernemen omdat zijn cliënt volgens hem te lang, zes dagen, zou zijn vastgehouden op verdenking van opruiing. “In het belang van het onderzoek was het niet nodig hem zo lang op het politiebureau te houden.” De man is eerder veroordeeld wegens een winkeldiefstal.

De politie van Groningen heeft donderdag opnieuw twee mannen van 17 en 19 uit Stadskanaal aangehouden in wiens woning explosieve stoffen werden aangetroffen, waarmee bommen met de kracht van een handgranaat gemaakt kunnen worden. Eerder werd volgens de politie in zeven woningen dergelijk materiaal gevonden.

    • Karin de Mik