ABN'ers en Amro'ers laten ballonnen op na het ontbijt

GOUDA, 23 SEPT. De stilte aan de grote ontbijttafel in het voormalige ABN-kantoor aan de Goudse Blekersingel wordt doorbroken met een voorzichtig applausje. Als de nieuwe "bazen' Hazelhoff en Nelissen hun reclameboodschap over de radio om vier minuten over acht afsluiten en alle medewerkers van ABN Amro een goede start toewensen, schudden de honderd voormalig concurrenten als nieuwe collega's elkaar opgewekt de hand.

“Gefeliciteerd”, klinkt het van vele kanten en er wordt getoost met koffiemokken waarop het nieuwe banklogo is geverfd. Vanaf vandaag werken de medewerkers van deze kantoren in Gouda, die al jarenlang schuin tegenover elkaar liggen, net als alle andere kantoren in Nederland samen onder de nieuwe vlag van ABN Amro.

Vanmorgen openden de 1472 binnenlandse ABN Amro-kantoren in een nieuw jasje hun deuren. Het afgelopen weekeinde had de juridische samenvoeging van beide banken plaats. De fusie, die in maart 1990 werd aangekondigd en op termijn voor een half miljard besparing moet zorgen, gaat een beslissende fase in. Vanaf vandaag presenteert de bank zich naar haar klanten als één bank. Alle medewerkers van de nieuwe fusiebank begonnen de dag vanmorgen om half acht feestelijk met een gezamenlijk ontbijt.

Waar jarenlang tegen elkaar werd gestreden, moet nu worden samengewerkt. In Gouda betekent dat, net als in de meeste andere ABN Amro kantoren in Nederland, voorlopig nog niet dat men in hetzelfde kantoor werkt. Omdat de automatiseringssystemen van de gefuseerde banken pas medio 1992 volledig geïntegreerd zullen zijn, vertrekken de Goudse Amro'ers na het ontbijt gewoon weer naar hun oude kantoor, dat in de nieuwe stijl alle Amro-sporen is kwijtgeraakt.

Toch is het voor iedereen duidelijk dat de komende jaren één van beide kantoren moet verdwijnen. “Maar daarover is ons absoluut nog niets bekend, dus we wachten gewoon af”, vertellen de twee kantoor-directeuren drs. E. Post en drs. M. Laukens die vanmorgen voor het Goudse personeel het nieuwe Produkt Presentatie Systeem (PPS) uit de verpakking haalden. Voorlopig blijven al die medewerkers volgens Post “gewoon daar zitten waar ze vorige week vrijdag zaten.”

Intussen steekt zijn nieuwe collega Laukens de stekker van een van de nieuwe lichtzuilen in het stopconctact. Achter de balie spelden ex-ABN'ers elkaar groen-gele corsages op, blazen anderen groen-gele balonnen op en rent een ex-Amro'er naar buiten met de nieuwe vlaggen. “Vrijdagmiddag was het net Oudejaarsavond”, zegt Harry Holleman, ex-ABN'er en chef personeelszaken.

“In de nieuwe organisatie bestaat mijn functie eigenlijk niet meer”, vertelt Holleman verder. Hij verhuist waarschijnlijk naar het districtskantoor in Rotterdam om “een soortgelijke functie” uit te oefenen. Met veel van zijn oude en nieuwe collega's zal hetzelfde gebeuren, maar zekerheid over de toekomst binnen de bank heeft op dit moment nog bijna niemand.

“Nu fiets ik nog lekker naar mijn werk, maar het kan best zijn dat ik straks met de trein moet reizen”, zegt Karin Jongkind, medewerkster personeelszaken op het oude ABN-kantoor. “'t Is spannend, dit nieuwe begin, maar iedereen wacht nog af wat er met hem of haar gaat gebeuren”, vertelt Karin Joosten, groepsleidster van de kas en balie op het oude Amro-kantoor.

De bankemployés van de twee kantoren in Gouda beleefden de nieuwe aankleding van hun kantoor als een soort afsluiting. “Vanaf vandaag gaan we een spannend avontuur tegemoet”, zegt A. Jansen, ex-Amro en chef van de afdeling partculieren. “Vandaag is het uiterlijk veranderd, maar over een jaar weten we pas echt wat er met ons allemaal binnen de bank verandert.”

    • Max Christern