Treuhand sluit opnieuw twee grote bedrijven

BERLIJN, 21 SEPT. Treuhand, de organisatie die staatsbedrijven in de voormalige DDR privatiseert en saneert, zal dit jaar nog twee grote bedrijven sluiten. Het betreft Robotron, de grootste producent van computers en printers in de voormalige DDR, en de bandenfabriek Pneumant.

Dat heeft de Treuhand gisteren bekend gemaakt. Voor beide bedrijven hebben Westerse investeerders geen belangstelling getoond. Bij Robotron werken momenteel nog 9.200 mensen, het concern lijdt maandelijks een verlies van 18 miljoen mark. Wel is Treuhand er in geslaagd om voor enkele bedrijfsonderdelen kopers te vinden.

Bij Pneumant heeft drie fabrieken waar in totaal 4.000 mensen werken. Al eerder had de het Duitse bandenconcern Continental afgezien van een overneming omdat men de benodigde investering van zeker 100 miljoen mark te hoog vond. Vorige week toonde het Oostduitse bedrijf nog een nieuw type band op de IAA-autobeurs in Frankfurt. De overcapacteit op de bandenmarkt speelde ook een rol bij het besluit de bedrijfsactiviteiten te staken.(DPA,Reuter)