Monthy Python-boek mag na 20 jaar in Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 21 AUG. Twintig jaar nadat het team van de Britse tv-serie Monthy Python's Flying Circus voor het eerst het boek Monthy Python's Big Red Book (bij de serie And Now for Something Completely Different) uitgaf, hebben de censors van Zuid-Afrika de censuur op het boek opgeheven.

Het is van de lijst met verboden boeken afgevoerd, maar mag niet in de etalages worden getoond.

De censors in Zuid-Afrika geven normaal geen reden op waarom ze een boek niet geschikt voor het publiek achten, maar in het geval van het Monthy Python-boek meldden ze dat wel. De vele naaktfoto's in het boek waren onoverkomelijk.

Er is een hoofdstuk "naughty pages' in het boek, met reproducties van Victoriaanse naaktfoto's. Ook het beeldmerk van de tv-serie was aanstootgevend: een foto van een naakte man achter een orgel.

Andere werken van Monthy Python zijn nog niet vrijgegeven door de Zuid-Afrikaanse censors: de film Life of Brian is nog steeds verboden. De film The meaning of life is alleen op video-cassette te koop.

Sinds de komst van president De Klerk in Zuid-Afrika is de censuur aanzienlijk soepeler geworden. Alleen communistische en pornografische boeken worden tegenwoordig nog verboden. (UPI).