Merlene Ottey laat zich weer aftroeven door Duitse atlete

BARCELONA, 21 SEPT. Merlene Ottey greep gisteren ook nog eens naast de zege in het Grand Prix-klassement in een seizoen waarin het verlies bij het wereldkampioenschap al zo zwaar woog.

Ondanks een fraaie 10.87 seconden over de honderd meter, bleef zij weer achter op een Duitse atlete. Was het in Tokio sprintster Katrin Krabbe, in Barcelona was het gisteren hoogspringster Heike Henkel. Haar 2.02 meter werd hoger ingeschat toen beide atletes in punten gelijk eindigden. Bij de mannen was geen ingewikkelde rekenpartij nodig. Bubka zegevierde ook in Barcelona en had voor het verschil met de concurrenten gezorgd door in de loop van het seizoen een wereldrecord te springen tijdens een van de achttien Grand Prix-wedstrijden die het klassement opleveren.

De tijd dat de wereldatletiektop zich overigens alleen door de premies uit het klassement naar de finale laat lokken is voorbij. De organisatie in Barcelona moest ook in de buidel tasten voor startgelden. Merlene Ottey immers die toch geducht in de strijd was voor de eerste plaats op de honderd meter (tienduizend dollar) en voor het totale klassement (vijfentwintigduizend dollar) had een bonus laten opnemen in haar contract voor het geval zij onder de elf seconden bleef. Eentiende sneller en de prijs ging weer omhoog. Ottey kon door 10.87 een extraatje claimen van veertienduizend dollar en dat maakte het verlies in de strijd met Henkel aardig goed.

De Duitse wereldkampioene in het hoogspringen moest overigens een enorme strijd voeren met recordhoudster Kosta Dinova. De Bulgaarse die in Tokio nog niet haar topvorm had, groeide in de weken na Japan. Lang was zij uit de roulatie geweest door een blessure. Bij de sluiting van het seizoen benaderde zij pas de gewenste vorm. Henkel werd gedwongen tot weer een sprong over 2.02 meter om de zege op haar onderdeel veilig te stellen. Het kwam van pas in het duel met Ottey en de Russin Artyomova die op de mijl een bedreiging was. Ottey kon na het hoogspringen van start gaan met de wetenschap dat een tijd van 10.86 noodzaak was voor de eerste plaats. Artyomova moest op de mijl 4.16.10 minuten lopen. De Jamaicaanse sprintser bleef steken op 10.87 al voorziet zij dan voor volgend jaar een vooruitgang naar 10.70. Artyomova huurde een Engelse haas in voor de mijl, maar kwam uit op 4.17.00.

Bij de mannen had Bubka de weken na het wereldkampioenschap benut om zijn voetblessure rust te geven. Voor Barcelona moest hij terug naar de wedstrijdarena anders waren hem vijfendertigduizend dollars ontvallen. Bubka sprong 5.70 meter, keek toe hoe twee Amerikanen hem dwarsboomden door 5.75 te halen, maar trok de zaak recht op 5.85. De correctie lukte hem pas bij zijn derde poging maar het gokken is voor hem net zo'n vertrouwde aangelegenheid als het trefzeker bedwingen van barrières die hoger liggen dan voor concurrenten.

De beste prestatie op de finale-avond werd overigens geleverd door de Amerikaanse tweehonderdmeterloper Michael Johnson. De tien beste tijden van dit seizoen zijn allen van hem met als kroon op het werk de 19.88 van gisteravond. Johnson noemde zijn race overigens technisch niet volmaakt en weet het daaraan dat hij niet dichterbij het wereldrecord van de Italiaan Mennea (19.72) was gekomen. Johnson werd bij de mannen derde in het klassement achter Bubka en speerwerper Zelezny.

    • Theo Reitsma