McDonnell wil onderzoek koopgedrag Poolse LOT

WARSCHAU, 21 SEPT. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas wil een officieel onderzoek naar het besluit van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT om vliegtuigen van concurrent Boeing aan te schaffen. Topman Hood van McDonnell heeft de Poolse minister van transport hierom gevraagd.

Eerder dit jaar was LOT met McDonnell Douglas overeengekomen om negen toestellen van het type MD-82 en MD-87 aan te schaffen. Ook de financiering was in de overeenkomst geregeld.

De vliegtuigbouwer zegt daarna al ettelijke miljoenen dollars te hebben geïnvesteerd om de vliegtuigen aan de wensen van LOT aan te passen. Begin deze maand liet LOT plotseling weten in plaats van McDonnell Douglas-vliegtuigen,negen Boeings 737 aan te zullen schaffen. De annulering van de order voor McDonnell Douglas zou het gevolg zijn van financieringsproblemen bij LOT.

In de overeenkomst met LOT was een uitermate gunstige regeling opgenomen waardoor de Poolse industrie als toeleverancier zou worden ingeschakeld, aldus Hood. Het Poolse ministerie van industrie had in augustus nog laten weten dat dit deel van de overeenkomst veel gunstiger was dan het aanbod van Boeing.