GASTRONOMIE

In de bespreking van het boek "Gastronomie Française' door Jean-Robert Pitte (Boekenbijvoegsel 14 september) staan twee beweringen, die om een kleine correctie vragen.

1. ""Paul Bucuse, de onbetwiste voorvechter van de Nouvelle Cuisine''. Dit misverstand blijkt onuitroeibaar. De kookboeken van Bocuse wemelen van de klassieke recepten (Escoffier!) en in zijn restaurant bij Lyon serveert hij loodzware regionale gerechten. Je kunt er heerlijk eten, maar valt na het diner vaak als een blok in slaap. ""Ik heb me van het begin af altijd van die kookrichting gedistantieerd'', zei Bocuse mij eens, ""toch noemt iedereen mij de grondlegger van de Nouvelle Cuisine. Ach, laat ze allemaal maar schrijven wat ze willen; hoofdzaak mijn naam wordt genoemd.''

2. Inderdaad heeft Bocuse in 1975 het Légion d'Honneur opgespeld gekregen. Dat was echter niet als waardering voor zijn culinaire prestaties gedacht, maar als beloning voor het intensieve verzetswerk van zijn familie tijdens de Duitse bezetting. Bocuse, een geboren pr-man, zag meteen zijn kans. Samen met beroemde collega's als Troisgros, Vergé en Lenôtre trakteerde hij president Giscard d'Estaing op een feestelijke lunch in het Elysée. Die foto's gingen de wereld door en Bocuse liet iedereen in de waan dat zijn meesterschap als kok hem de onderscheiding had opgeleverd.

Verheugend overigens dat u aan het standaardwerk van Jean-Robert Pitte zoveel aandacht hebt besteed; het boek is een "must' voor iedereen die van lekker eten houdt.

    • Dick Harris