China opent zich voor buitenlandse investeerders

De Chinese effectenbeurzen in Shanghai en Shenzen mogen vanaf volgend jaar ook het werkterrein worden van buitenlandse investeerders.

Volgens de vice-directeur van de beurs van Shanghai heeft de Chinese centrale regering te Beijing de besluitvorming over het op een kier (via speciale "B' aandelen) openstellen van de Chinese financiële markten voor buitenlanders vrijwel afgerond.

Op de Chinese effectenbeurzen gaat het grootste deel van het dagelijkse volume (circa 95 procent) in obligaties om, hoofdzakelijk in staatsobligaties. De omzet in aandelen wordt begrensd door de geringe keuze in die sector.

Op de twee in bedrijf zijnde effectenbeurzen staan nu ongeveer twintig bedrijven genoteerd. Vele tientallen noteringsaanvragen zijn in behandeling.