Beurskoers Air Holland schiet 37 pct omhoog

AMSTERDAM, 21 SEPT. De aandacht op de Amsterdamse effectenbeurs richtte zich deze week bij gebrek aan duidende factoren wederom op individuele fondsen. Uitschieter was daarbij Air Holland, waarvan de koers 37 procent opliep.

Bij het overgrote deel van de in Amsterdam genoteerde fondsen bewoog de koers zich binnen een nauwe bandbreedte. De CBS-stemmingsindex, die vorige week vrijdag sloot op 92,3 punten, sloot gisteren 0,9 punt lager.

Air Holland sloot de week af met een winst van 1,30 gulden op 4,90, ofwel een koersstijging van 37 procent. Volgens marktkringen zou een buitenlandse herfinancier zijn gevonden voor het verliesgevende Air Holland. “Je vindt altijd wel een financiële avonturier voor een dergelijk aansprekend bedrijf”, aldus een analist.

Blijft het feit dat Air Holland na één slecht jaar al in negatief vaarwater is gekomen. Air Holland is volgens marktkringen qua financiering een typisch produkt van de jaren tachtig. Volgens de toen heersende mode is Air Holland creatief en dus dun gefinancierd. Na een verlies van 33 miljoen gulden in het afgelopen boekjaar slonk het eigen vermogen tot vier miljoen gulden. Na een verlies van tien miljoen in het eerste kwartaal werd het eigen vermogen zelfs negatief.

De financiële stootkracht is daardoor een stuk kleiner dan bij conservatiever gefinancierde concurrenten. Een nieuwe financier zal een forse injectie aan het eigen vermogen moeten geven.

Hoewel de Miljoenennota geen verrassingen bevatte, spoort de sombere economische prognose 1992 van het kabinet marktpartijen verder aan tot een voorzichtig beleggingsbeleid. De keuze valt daarbij op defensieve fondsen die weinig last zullen hebben van economische teruggang.

De uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer waren daardoor wederom gevraagd. Een ander fonds waarvoor van institutionele zijde steeds meer belangstelling komt is Internationale Nederlanden Groep (ING), waarvan de aandelen volgens veel marktpartijen zijn ondergewaardeerd.

ING noteert op een koers van circa zeven keer de winst per aandeel. Maar ook andere financiële waarden als Aegon en ABN AMRO noteren op een lage koerswinstverhouding van respectievelijk zes en acht.

De recente koopgolf in Philips leek deze week tot stilstand te komen. Philips, dat vorige week vrijdag sloot op 36,40 gulden, sloot gisteren op 35,40 gulden. Twijfels over Philips' bemoeienis met het Belgische videoketen Super Club en de vertraging die het high definition televisie project dreigt op te lopen hadden volgens handelaren als gevolg dat Amerikaanse beleggers winst namen.

Philips-directeur Jaap J. van Weezendonk, die orde op zaken moet stellen bij Super Club is immers vaag over de consequenties van de enorme Super Club investeringen voor het resultaat van Philips. Een handelaar: “Het is weer het oude liedje: de directie van Philips bleek slecht geïnformeerd over de lijken die nog in de kast lagen bij Super Club.”

Het omvangrijke verlies dat Super Club heeft laten zien (14 miljoen frank), heeft onduidelijke gevolgen voor de cijfers van Philips. Als een hervatting van de dividendbetaling door de problemen bij Super Club langer wordt uitgesteld, heeft dat automatisch een drukkend effect op de koers. De laatste tijd werd juist gespeculeerd dat Amerikaanse beleggers, waarvan sommigen alleen mogen beleggen in bedrijven die dividend betalen, hun belang in Philips zouden opvoeren.

Afgezien van de gebeurtenissen bij individuele fondsen, werd de Amsterdamse effectenbeurs deze week gekenmerkt door wederom lage aandelenomzetten. Beleggers zetten hun geld liever op deposito bij een rente van negen procent. “Zo lang de rentetarieven op dit niveau blijven zie ik weinig gebeuren”, aldus een handelaar van Mees en Hope. “Dezer dagen vinden we een omzet van meer dan 300 miljoen gulden hoog. Maar het is een schijntje”, stelde een andere handelaar vast.

Op de langere termijn gloort er toch hoop voor de Nederlandse belegger. De Wall Street Journal stelt in een recent artikel dat op wat langere termijn de beleggingsperspectieven voor Nederland en Europa gunstig zijn. De huidige vertraging in de groei zal zich uitstrekken tot 1992, maar waarschijnlijk gevolgd worden door een belangrijke opleving in de loop van 1992, een prognose die door het Centraal Planbureau wordt gedeeld.

De Wall Street Journal citeert topman Land van het handelshuis Hagemeijer die betoogt dat Europa ondanks de tragere groei goede beleggingskansen biedt. Land noemt Europa vergeleken met de VS en Japan zelfs de meest veelbelovende markt voor de komende tien tot twintig jaar, gezien de mogelijkheden die Oost-Europa op den duur zal bieden.

Een bedrijf dat voorlopig weinig boodschap heeft aan de prognose van Land is Borsumij Wehry, dat gisteren nabeurs kwam met de prognose kwam dat de winst dit jaar maar liefst zeventig procent zal dalen. Kennelijk zagen enkele beleggers deze week de bui al hangen, want de koers van Borsumij daalde de afgelopen dagen gestaag tot 61 gulden. Borsumij zei dat vooral de audio-visuele sector was getroffen door valutaschommelingen en een inkrimpende markt - vooral in Oost-Europa.

    • Paul Wessels