Al zeven journalisten gedood in Joegoslavië

ZAGREB, 21 SEPT. De Joegoslavische burgeroorlog, met zijn onregelmatig frontverloop en plotselinge uitbarstingen van geweld, blijkt voor journalisten bijzonder gevaarlijk. Tot nu toe zijn vijf buitenlandse journalisten en twee cameralieden van de Kroatische televisie gedood.

In juli kwamen twee Oostenrijkse journalisten op het vliegveld van Ljubljana om het leven, toen onbekenden hun auto met een antitankwapen bestookten. In juli stierf een Duitse verslaggever in Kroatië, nadat zijn auto bij een Servische barricade onder vuur werd genomen.

Gisteren verloren Damien Ruedin, een verslaggever van de Franstalige Zwitserse radio en Pierre Blanchet, van het Franse weekblad Le Nouvel Observateur het leven in Petrinja, een stadje zestig kilometer ten zuiden van Zagreb, toen hun auto onder nog onopgehelderde omstandigheden in de lucht vloog bij een Kroatische barricade voor de plaatselijke kazerne van het Joegoslavische leger. Een tweede verslaggever van de Zwitserse radio werd bij dezelfde explosie zwaar gewond.