Zaak gijzelaars lijkt in nieuwe impasse te zitten

BEIROET, 20 SEPT. De pogingen de jaren oude gijzelaarscrisis in het Midden-Oosten op te lossen lijken in een nieuwe impasse te zijn terechtgekomen na de mededeling van een groep ontvoerders dat zij geen gijzelaar meer vrijlaat tot Israel 20 Arabische gevangenen laat gaan.

In Israel is echter gezegd dat geen gevangenen meer vrijkomen tot er meer duidelijkheid komt over het lot van nog vijf in Libanon vermiste militairen.

De mededeling kwam van de Organisatie van Revolutionaire Gerechtigheid, een factie van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, die de Amerikaan Joseph Cicippio en de Brit Jack Mann vasthoudt. De afgelopen week was van diverse kanten gemeld dat Mann (77) zou vrijkomen, en Manns vrouw Sunny was in verband daarmee naar Beiroet teruggekeerd. Zij zei gisteren “gewoon geen woorden te hebben om te beschrijven hoe ik me voel”.

Na een stilte van enkele weken in de crisis, liet Israel vorige week 51 Arabische gevangenen vrij en repatrieerde het de lijken van negen shi'itische guerrillastrijders in ruil voor gegevens over het lot van een in Libanon vermiste soldaat. De Israelische actie werd toen algemeen verwelkomd, ook door groepen ontvoerders in Libanon, maar de Organisatie van Revolutionaire Gerechtigheid stelde nu dat Israel indertijd had beloofd 80 gijzelaars vrij te laten. Tot de resterende 20 worden vrijgelaten, gebeurt er niets meer, aldus de groep.

Hussein Musawi, een hoge pro-Iraanse shi'itische geestelijke en lid van de bestuursraad va Hezbollah, had eerder op de dag gewaarschuwd dat de terugkeer in het publieke leven vanm Salman Rushdie, door wijlen imam Khomeiny ter dood veroordeeld wegens zijn omstreden boek De Duivelsverzen, de gijzelaarskwestie compliceerde. Rushdie heeft onlangs een prijs gekregen voor een kinderboek. (Reuter, AFP, AP, UPI)