Vakbond roept op tot acties

ZOETERMEER, 20 SEPT. Het kader van AbvaKabo in Amsterdam heeft besloten het personeel van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB op te roepen om op 26 september te staken. Ook in andere steden met openbaar vervoer is het volgens AbvaKabo de bedoeling dat die dag niet wordt gewerkt.

“Wij zijn bezig voor de periode tot 5 oktober allerlei estafette-acties te coördineren. Maar het is natuurlijk aan de leden zelf om te bekijken of ze daaraan meedoen. De leden bepalen decentraal wat ze doen en in hoeverre ze meegaan met andere initiatieven”, aldus een woordvoerder van AbvaKabo. “Ik denk dat er komende maandag of dinsdag meer duidelijkheid bestaat over wat er gaat gebeuren.”

De estafette-acties blijven wat AbvaKabo betreft niet beperkt tot het openbaar vervoer. “Wij proberen acties van de grond te krijgen over de hele breedte van de bond. Dus ook in de gezondheidszorg, het overheidsapparaat en de energie-sector. Wat de leden precies van plan zijn, is hun zaak. We doen dus ook geen uitspraken over wat er op stapel staat. Daarmee zouden we de leden juist passeren.”

De Raad van Kerken heeft de lidkerken opgeroepen aandacht te besteden aan de gevolgen voor betrokkenen van de WAO- en Ziektewetplannen van het kabinet. Predikanten zouden in een kanselboodschap de verontrusting over de aangekondigde maatregelen kenbaar moeten maken.

In een brief schrijft de Raad dat de kerken niet alleen moeten luisteren naar de WAO'ers maar dat nu de tijd is aangebroken stelling te nemen. De kanselboodschap zou komende zondag danwel de zondag daarna moeten worden voorgelezen.

Anders dan de Dienst in de Industriële Samenleving (DISK), die snel na het bekend worden van de WAO- en Ziektewetplannen daartegen van leer trok, wilde de Raad van Kerken niet al deze zomer reageren op de voornemens van het kabinet.