Turken vallen via bufferzone in Irak Koerden Iran aan

ISTANBUL, 20 SEPT. Het Turkse leger heeft dinsdag een aanval uitgevoerd op Koerdische guerrillabases in het noordwesten van Iran.

Dat meldt vandaag de Turkse krant Hurriyet, die premier Mesut Yilmaz aanhaalt. Het betreft bases van de marxistische Arbeiderspartij Koerdistan (PKK), die oorlog voert tegen de autoriteiten in het Koerdische zuidoosten van Turkije. Volgens Yilmaz is de aanval uitgevoerd door commando's die zich in de Turkse bufferzone in Noord-Irak bevinden. Zij zijn Iran binnengegaan ten noorden van de Iraakse plaats Rawanduz en hebben vervolgens PKK-bases ten noordwesten van de Iraanse stad Urumiyeh aangevallen. De Iraanse regering - die nog niet heeft gereageerd op de Turkse actie - was dindagochtend van de operatie op de hoogte gesteld. De operatie is inmiddels beëindigd, maar de krant meldde niet wanneer dat is gebeurd en wat zij heeft opgeleverd. Turkije had eerder Iran gevraagd zijn grenzen beter te controleren. Dat verzoek volgde op een PKK-aanval in het gebied, waarbij begin deze maand zeven Turkse militairen werden gedood. In Turkije wordt de laatste tijd ook gespeculeerd over een aanval op het PKK-hoofdkwartier in de Libanese Beka'a-vallei. (AFP)