TALISMAN NR. 43

Heet jij Annie, Bep, Cor, Daan, Els, Frank, Gerard, Henk, Ina, Jan, Kees, Lenie, Marie, Nico, Otto, Piet, Quirijn, Rudi, Silvia, Tinie, Uri, Vick, Wim, Xander, Yolanda of Zita? Dat zou heel goed kunnen, want zo heten miljoenen Nederlanders van voren. Heel wat bijzonderder is het als je voornaam is: Aaf, Benzion, Corvina, Dorinda, Elektra, Feuke, Gutske, Helewine, Indra, Jokke, Kunigonde, Lubbert, Maljaart, Nymfa, Oof, Pantaleon, Queenie, Rovenia, Sint, Thelma, Urania, Vanessa, Wigbald, Xenia, Ygram of Zita. Al die namen kwamen een halve eeuw geleden al voor.

Er zijn veel minder voornamen dan achternamen in Nederland. Terwijl je toch een kind elke voornaam kan geven, en achternamen aldoor dezelfde blijven. Gelukkig komen er de laatste tijd mooie nieuwe namen bij zoals Aziz, Berbel, Chi, Demetrio, Ersen, Farshad, Gordana, Halima, Ilker, Jordi, Krzysiek, Layla, Moestafa, Nyeleti, Omar, Prashant, Quinta, Rongxin, Shyam, Tsjai-Ming, Ulad, Valesca, Way-Yin, Xenofon, Yunah en Zadeh.

Hoe je ook heet, altijd maken ze een vervelend rijmpje als ze je naam horen. Heet je Ankie, dan roepen ze: “Ankie zat op een plankie, plankie brak, Annie in de koeiekak.”

En verder is het: Bert Snert, Corrie Snorrie, Dries Kattepies, Edje Kadetje, Frans de Fiedeldans, Greetje liet een scheetje onder het tafelkleedje, Hanneke Tanneke Toverheks, Ineke Pineke Potlood zat met 'r kop in de kikkersloot, Jan Koekepan, Kees Diarrees, Lotje Potje, Marjolein Knorre Zwijn, Nel Snottebel, Odile Stijve Piel, Peter alweer een kilometer, Quirijn latiefijnzijn, Riekie in 't portiekie, Sjaan Boterspaan ik zal je in mekaar gaan slaan, Tony Macaroni, Urbanus van Anus, Wil kikker in je bil die d'r nooit meer uit wil, IJsbrand stoken maar, dan wordt het ijs wel gaar, Zelda Helda zonder Gelda.

Er is geen naam die er aan ontsnapt. Je begrijpt wat ik je ga vragen. Heb jij een heel erg bijzondere voornaam? Of een naam waar een heel erg pesterig rijmpje op bestaat? Of ken je iemand met zo'n voornaam.

Stuur de voornaam, als-ie heel erg raar is met een bewijsje erbij, naar: TALISMAN, Kinderkrant NRC Handelsblad, Paleisstraat 1 in Amsterdam. De mooiste voornaam of het verschrikkelijkste rijmpje krijgt de prijs.

OPLOSSING NR 43

Julia Meuwese (7 jaar) uit de H. Landstichting schreef: “Er was tweens twee mevrouw. Ze heette Marelf. Ze had gtwee twee maar drie mannen op twee dag, wou twee van die mannen trouwen met twee prinzeven en marelf bleef huilend neger en nu was zij twee tweezame dame.” Julia krijgt de prijs.