Sovjet-Unie inspecteert Britse basis

LONDEN, 20 SEPT. De regering van de Sovjet-Unie heeft het Britse ministerie van defensie gevraagd om een Britse militaire basis te mogen inspecteren.

In het kader van de afspraken die zijn gemaakt over vertrouwenwekkende maatregelen in Europa (CSBM's) en die vorig jaar november in Parijs werden ondertekend, hebben de lidstaten van de Conferentie voor Europese Veiligheid en Samenwerking het recht om een dergelijke inspectie te vragen. De inspectie is bedoeld om te voorkomen dat landen elkaar voor militaire verrassingen plaatsen. Het toestaan van de inspectie geldt als bewijs van goede trouw.

Het is de eerste keer dat de Sovjet-Unie toestemming vraagt om Britse militaire faciliteiten te mogen inspecteren. Eerder hebben Sovjet-inspecteurs wel regelmatig Amerikaanse bases bezocht in Groot-Brittannië en vier andere Westeuropese landen om toe te zien op de naleving van de afspraken over terugtrekking van de kernraketten voor de middellange afstand, waarover in 1987 afspraken werden gemaakt.

De inspectie heeft betrekking op de 22ste gepantserde brigade in Hohne en zal morgen tussen acht uur 's morgens en acht uur 's avonds worden uitgevoerd. “We zijn van plan volledig samen te werken met de inspecteurs en we verwelkomen de gelegenheid om onze naleving van het CSBM-akkoord te bevestigen”, aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van defensie. (AFP, AP)