Sovjet-Fins pact herzien

HELSINKI, 20 SEPT. Finland en de Sovjet-Unie willen hun uit 1947 stammende vriendschapsverdrag voor samenwerking en wederzijdse bijstand opzeggen en een nieuw, aangepast akkoord sluiten. Dit meldt het Britse blad Financial Times vandaag.

Sovjet-minister van buitenlandse zaken Boris Pankin, die woensdag in Stockholm voor het eerst in het openbaar pleitte voor aanpassing van het oude verdrag met Finland, zal de kwestie zondag in New York bespreken met zijn Finse collega Paavo Väyrynen. Beide bewindslieden wonen daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij.

Pankin doelde vooral op het verouderde eerste artikel van het huidige akkoord. Dit verplicht Finland om “een gewapende aanval af te slaan van Duitsland of enige andere staat die met het laatste land is verbonden”, eventueel met steun van de Sovjet-Unie. Vorige herfst had de Finse regering al laten weten dat het dit artikel niet langer van toepassing achtte na de vereniging van de beide Duitslanden.

Finse deskundigen gaan ervan uit dat het nieuwe verdrag tussen beide landen meer het karakter zal hebben van de samenwerkingsakkoorden die de Sovjet-Unie de afgelopen tijd ook met landen als Duitsland en Frankrijk heeft gesloten.

Finland, dat in 1939 in oorlog raakte met de Sovjet-Unie, heeft na de Tweede Wereldoorlog een politiek gevolgd van strikte neutraliteit. Het deed zijn uiterste best de machtige buurstaat niet voor het hoofd te stoten en ging daarin zover dat het begrip "Finlandisering' ingeburgerd raakte.

Na de ingrijpende veranderingen in de Sovjet-Unie en Oost-Europa van de laatste tijd wil ook Helsinki het roer omgooien. Begin deze week werd bekend dat de Finse regering ernstig overweegt om, net als het voorheen neutrale Zweden, het lidmaatschap van de Europese Gemeenschap aan te vragen.