Ruzie Qatar en Bahrein escaleert

MANAMA-NICOSIA, 20 SEPT. Bahreinse kanonneerboten hebben de afgelopen week tweemaal het vuur geopend op schepen van de Qatarese kustwacht, zo heeft Qatar gisteren meegedeeld. Bahrein heeft de beschuldigingen tegengesproken. De zaak past in een escalerende ruzie tussen de twee Arabische Golfstaten, beide lid van de Samenwerkingsraad voor de Golf, over de afbakening van hun territoriale wateren.

Het was de eerste maal dat gewapende actie was gemeld in de serie beschuldigingen en tegenbeschuldigingen die de twee buurlanden de laatste tijd uitwisselen over schendingen van betwiste territoriale wateren. Er zijn nog geen slachtoffers gevallen. Volgens militaire bronnen heeft Qatar verscheidene Bahreinse vissers aangehouden die zich in door Qatar opgeëist gebied hadden begeven.

De ruzie, die teruggaat tot Britse koloniale tijden, betreft een reeks eilandjes en zandbanken waar mogelijk veel olie zit. In 1986 laaide het conflict ook al op, toen Qatar werknemers van Ballast Nedam oppakte die bezig waren met een landwinningsproject voor Bahrein in betwist gebied.

In juli kwam de ruzie weer naar boven, toen Qatar de zaak aanmeldde bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Bahrein riep vandaag op tot een bijeenkomst met Saoedi-Arabië, dat eerder een bemiddelende rol heeft gespeeld, om het conflict op vriendschappelijke wijze op te lossen. (Reuter, AP)