Prof. Buck eist rehabilitatie in geding

ROTTERDAM, 20 SEPT. De omstreden chemicus prof. dr H.M. Buck wil dat de Technische Universiteit Eindhoven hem weer in dienst neemt. Ook moet de universiteit hem rehabiliteren als onderzoeker. Buck heeft dit geëist in een geding dat hij bij de ambtenarenrechter in Den Bosch tegen het college van bestuur van de universiteit heeft aangespannen.

Buck (61) ging op 1 december 1990 met vervroegd emeritaat. Eerder dat jaar kwam hij in het nieuws toen hij, naar later bleek ten onrechte, beweerde dat hij samen met de Amsterdamse viroloog prof. dr J. Goudsblom een aids-remmer had gevonden. Die mededeling bleek niet alleen voorbarig te zijn, zij was ook gebaseerd op onjuist uitgevoerd onderzoek, zo rapporteerde een interne onderzoekscommissie van de universiteit in de loop van het jaar.

Uit verder onderzoek bleek bovendien dat Buck, jarenlang decaan van de faculteit Scheikundige Technologie, een "schrikbewind' binnen zijn vakgroep voerde. Kort na het opstappen van Buck struikelde ook het college van bestuur over de zaak toen bleek dat het onvoldoende greep had gehad op de onwerkbare situatie binnen Bucks vakgroep. Met name de toenmalige rector magnificus prof. M. Tels, voordien decaan bij Scheikundige Technologie, zou niet voldoende alert hebben gereageerd. Tels legde begin dit jaar vervroegd zijn decanaat neer.

Volgens Buck is hij door de universiteit onrechtvaardig behandeld. Hij meent nu dat ten onrechte alleen hij hard is aangepakt. Ook Goudsmit, wiens bijdrage aan het onderzoek inmiddels door deskundigen ook als "onvoldoende' is gediskwalificeerd, had daarbij moeten worden betrokken.

Buck vindt dat de universiteit zijn reputatie, die is gebaseerd op twintig jaar succesvol onderzoek, te grabbel heeft gegooid. Hij wil daarom dat de universiteit hem rehabiliteert en hem bovendien weer in dienst neemt, zodat hij zijn onderzoek kan voortzetten. Volgens Buck snijdt het betoog van de universiteit, dat hij zelf heeft gevraagd om vervroegd emeritaat, geen hout: hij zou onder druk zijn gezet. De universiteit verklaarde voor de rechter er niets voor te voelen Buck weer in dienst te nemen. Niet alleen zou de werksfeer in Bucks vroegere vakgroep zo verpest zijn dat aan terugkeer niet de denken valt, ook is inmiddels al een opvolger voor Buck benoemd.

De ambtenarenrechter doet op 3 oktober uitspraak.