Opnieuw stofwolk Hoogovens ontsnapt

WIJK AAN ZEE, 20 SEPT. In Wijk aan Zee is gisteren opnieuw ijzer- en grafietstof neergeslagen.

Dit hebben Hoogovens en de provincie Noord-Holland vandaag meegedeeld. Volgens een eerste onderzoek van het provinciaal bureau Handhaving is deze vijfde stofwolk sinds 22 juli mogelijk vrijgekomen bij het omkeren van een ijzermenger. De provincie stelt vandaag nog een nader onderzoek in. Volgens een woordvoerder van Hoogovens is de herkomst van het stof nog onduidelijk. Voor zover bekend zijn er uit het bedrijf geen meldingen van ontsnappend stof gedaan. Het bedrijf sluit niet uit dat het gaat om grafiet of ijzer van een vorige wolk dat van daken en uit bomen dwarrelt. Volgens Hoogovens gaat het in elk geval om “veel minder” stof dan bij de voorgaande vier emissies.