Leger stuurt tankmacht naar grens Kroatië; EG stelt beslissing uit

De Europese Gemeenschap heeft gisteravond geen besluit genomen over het sturen van een vredesmacht naar Joegoslavië. Intussen is de strijd in Kroatië in intensiteit afgenomen. Een colonne tanks die gisteren uit Belgrado was vertrokken, hield vannacht halt bij de Servisch-Kroatische grens. De Joegoslavische premier Markovic, heeft met aftreden gedreigd wanneer zijn minister van defensie, generaal Kadijevic, niet bereid is op te stappen.

LJUBLJANA, 20 SEPT. De Joegoslavische premier, Ante Markovic, heeft gisteren met aftreden gedreigd wanneer zijn minister van defensie, generaal Veljko Kadijevic, niet bereid is op te stappen. Op het Kroatische slagveld is de strijd gisteren in intensiteit wat afgenomen; een tankmacht, gisteren uit Belgrado vertrokken, hield halt bij de Servisch-Kroatische grens halt. Volgens de Kroatische onderminister van binnenlandse zaken, Milan Brezak, is de troepenmacht vanmiddag Kroatië binnengerukt en “zijn de militaire operaties begonnen”.

Markovic beschuldigt Kadijevic ervan in het geheim grote hoeveelheden “allermodernste wapens”, waaronder MiG-vliegtuigen en raketten, te hebben gekocht in de Sovjet-Unie. De koop zou overeengekomen zijn tijdens een bezoek van Kadijevic, op 13 maart, aan zijn toenmalige Sovjet-ambtgenoot Jazov, die in augustus aan de coup tegen president Gorbatsjov heeft deelgenomen en nu gevangen zit. Volgens Markovic is het leger “verantwoordelijk voor het catastrofale afglijden naar steeds meer moord en vernietiging” en kan het “niet langer als een Joegoslavisch leger worden beschouwd nu het in de burgeroorlog partij heeft gekozen voor een strijdende partij”.

De premier gaf woensdag Kadijevic en zijn plaatsvervanger, admiraal Stane Brovet, 48 uur de tijd af te treden. Zij hebben daar nog niet op gereageerd. Markovic zei gisteren dat wanneer de beide bewindslieden zelf niet opstappen hij hen uit hun functie zal ontheffen of in het uiterste geval zelf af zal treden.

Volgens tv-Belgrado hebben 17 ministers in het federale kabinet tegen het aftreden van Kadijevic en Brovet gestemd. Er wordt daarom serieus rekening gehouden met Markovic' aftreden.

Pag.5:

Markovic valt leger af

Volgens het Kroatische persbureau HINA heeft Markovic tijdens de kabinetszitting bandopnamen van een gesprek tussen de Servische president Slobodan Milosevic en de voorzitter van de Servische Democratische Partij (SDS) van Bosnië, Radovan Karadjic, ten gehore hebben gebracht. Tijdens dat gesprek zou Milosevic Karadjic opdracht hebben gegeven de Serviërs in Bosnië te bewapenen. De benodigde wapens zou hij volgens Milosevic kunnen krijgen van de bevelhebber van (federale) korps van Banjaluka, Milan Uzelec.

In oostelijk Kroatië zijn gisteren bij nieuwe gevechten 16 doden en 68 gevonden gevallen. De aan de Servische grens gelegen stad Vukovar werd opnieuw gebombardeerd en met granaten beschoten. De stad is nu al weken omsingeld door eenheden van het federale leger en de Servische militie en veel gebouwen in het centrum van de stad zijn kapotgeschoten. De Kroatische Nationale Garde zegt in Vukovar de afgelopen dagen “700 soldaten en terroristen” te hebben gedood en 70 tanks buiten gevecht te hebben gesteld. Opmerkelijk is dat de Kroatische Nationale Garde in Vukovar geleid wordt door de Serviër Milo Dedakovic, een officier die uit het federale leger is gedeserteerde.

Ook Petrinja werd gisteren opnieuw door de federale luchtmacht gebombardeerd. Een Franse journalist, Pierre Blanchet van Le Nouvel Observateur, is gisteren in dit in Banië gelegen plaatsje om het leven gekomen toen hij in de buurt van een kazerne over een landmijn reed. Een Zwitserse radiotechnicus werd daarbij zwaar gewond.

De kustplaats Sibenik werd gisteren voor de derde dag vanuit de lucht en vanaf zee met granaten beschoten. De Kroatische Garde zou daar twee MiGs hebben neergeschoten.

Gistermiddag trok vanuit Belgrado een 20 kilometer lange militaire kolonne met naar schatting zeventig tanks (sommige berichten spreken van tweehonderd tanks) en vrachtwagens met manschappen en materieel richting Kroatië. Vanmorgen werd door de Kroatische televisie bericht dat de kolonne aan Servische grens tot stilstand is gekomen.

    • Theo Engelen