Kroatië wil ontmanteling van milities

ZAGREB, 20 SEPT. Extremistische Kroatische milities die zich hebben gevormd naast de officiële Kroatische Nationale Garde zullen worden ontwapend en ontmanteld. Dat heeft gisteren de Kroatische minister van informatie, Branko Salaj, bekendgemaakt.

Kroatië heeft zich in het eerder deze week ondertekende wapenstilstandsakkoord verplicht de milities te ontwapenen.

Volgens Salaj beschadigen de talrijke strijdgroepen het imago van Kroatië. Ze treden veelal op in uniformen en met symbolen die rechtstreeks zijn ontleend aan de fascistische ustasa in de Tweede wereldoorlog. Salaj, die gisteren werd aangesproken op groeperingen als het Zwarte Legien en de zogenoemde Zebra's, stelde dat de Kroatische president Tudjman “niets met die groeperingen te maken heeft”, ook al beweren de aanvoerders van dergelijke fascistische en extremistische groepen het tegendeel.

Volgens de minister zal de nieuwbenoemde Kroatische minister van defensie, Gojko Susak zich bezighouden met de ontwapening en ontmanteling van alle “dubieuze groeperingen” in Kroatië. (AFP)