Kritiek fysiotherapeut Romario op staf PSV

EINDHOVEN, 20 SEPT. Petrone Nilton, de Braziliaanse fysiotherapeut van PSV-sterspeler Romario, heeft ernstige kritiek op de medische begeleiding bij PSV. Hij vindt zelfs dat Monne de Wit, Niltons vakbroeder in dienst van PSV, zijn beroep niet volledig beheerst. De Wit noemt dat “waanzin”. Hij vindt het genant dat Nilton zonder overleg met PSV dit soort opmerkingen maakt.

De Braziliaan uitte zijn grieven gisteravond in een sportprogramma van RTL4. Over De Wit zegt Nilton: “Hij is een aardige man, maar voor bepaalde facetten van het vak, de nieuwste technieken over revalidatie, zou hij aanvullende cursussen moeten volgen. PSV zou hem daartoe de gelegenheid moeten geven.”

Romario wordt in Rio de Janeiro door Nilton aan de enkel behandeld. Hij kreeg van PSV toestemming naar Brazilië af te reizen en wordt zaterdag weer in Eindhoven verwacht. De medische staf van PSV ontdekte in de enkel van de vedette alleen een geïrriteerde pees.

Volgens Nilton was Romario wel degelijk geblesseerd. “Hij had een bloedstolling in een pees, met pijnuitstraling naar het scheenbeen.” De Braziliaan heeft de pijn met laserstralen bewerkt en met ultrasone golven de stolling opgelost. Volgens Nilton is Romario inzetbaar, als hij morgen in Eindhoven arriveert.

Monne de Wit vindt de kritiek op zijn functioneren onaanvaardbaar. “Vandaag zullen we met de medische staf bespreken hoe te reageren. Maar het kan natuurlijk niet dat Nilton me aanvalt op mijn vakkennis. Hij weet niet eens precies hoe ik werk. Als hij wat aan te merken heeft, laat hij het dan direct doen. Niet via een tv-programma.”

De Wit heeft verder geen problemen met Nilton. “Hij is hier geweest. Ik vind hem een beste jongen. Natuurlijk is het vervelend als een speler naar een andere fysiotherapeut gaat, maar dat kunnen we niet verbieden.”