Koers Air Holland hoger, Borsumij en Philips onder druk

AMSTERDAM, 20 SEPT. De koers van Air Holland steeg vandaag wederom fors op de Amsterdamse effectenbeurs bij steeds sterkere geruchten over een reddingsplan. De koers van Philips en Borsumij Wehry stond onder druk.

AMSTERDAM Ondanks optimisme voorbeurs bij handelaren openden de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vandaag verdeeld bij dunne handel. De CBS-stemmingsindex, een graadmeter voor de koers van circa dertig grotere fondsen, was om 13.00 uur 0,1 punt lager.

Op de beursvloers heerste teleurstelling over het uitblijven van een nieuwe staatslening die vandaag werd verwacht. “De stimulans voor deze saaie markt moet komen van het rentefront. Een nieuwe staatslening geeft een goede indicatie voor de toekomstige rente-ontwikkeling”, meende een handelaar van Van Meer James Capel.

Handelaren keken vooruit naar de expiratie vanmiddag van september opties tussen half vier en vier, het zogenoemde "heksenuur'. Hierdoor kunnen ongewone prijsfluctuaties ontstaan. Handelaren hoopten dat dit de speculatieve activiteit zou aanwakkeren.

Het meest opvallende zwakke koersverloop was te vinden bij Philips (slot gisteren: 36,20 gulden), hoewel de omzetten in het aandeel niet ongewoon groot waren. Berichten dat de elektronicagigant wordt geconfronteerd met een vertraging van de invoering van high-density televisie (HDTV) drukt op het moment de koers van het aandeel. “De handel in Philips maakte de afgelopen dagen al een vermoeide indruk, dit bericht deed de balans naar de negatieve zijde doorslaan”, aldus een handelaar.

De koersstijging van Air Holland, al enkele dagen al één van de grootste stijgers, zette zich vanmorgen voort. De chartermaatschappij (slot: 4,30 gulden) was om 12.00 uur dertig cent hoger. Op de vloer circuleerde volgens een handelaar het “sterke” gerucht dat er een buitenlandse herfinancier is gevonden voor het verliesgevende Air Holland. “Bovendien zal ABN AMRO (huisbankier van Air Holland - red.) ze niet laten vallen”, aldus een handelaar.

Een opvallend fonds was gisteren Econosto (technische groothandel), waarin een ongewoon grote omzet van 87.845 stukken werd geboekt. De koers bleef onveranderd op 28,20 gulden. Via het professionele AIM-systeem werd een pakket van 42.573 aandelen verhandeld.

Nedlloyd, dat gisteren sloot op 56,30 gulden, was omstreek het middaguur zestig cent hoger, gestimuleerd door een persbericht waarin de Noorse belegger Torstein Hagen gisteren liet weten nu een belang van 27 procent in het transportconcern te bezitten (was 23 procent). Hij kondigde tegelijkertijd de bereidheid aan de jaarrekening van Nedlloyd alsnog goed te keuren. Op de beursvloer heerste vanmorgen verbazing over het feit dat Hagen zijn belang in Nedlloyd verder heeft uitgebreid. De omzetten in Nedlloyd zijn overigens bescheiden doordat een groot deel van de aandelen Nedlloyd in vaste handen is.

Bouwer Volker Stevin (slot gisteren: 67,50 gulden) daalde vijftig cent na het bericht gisteren dat de winst over het eerste half jaar is gedaald met 21 procent tot 5,6 miljoen gulden. Handelaren omschreven de resultaten als “teleurstellend”.

Frans Maas (slot: 78,10 gulden) was negentig cent hoger. De "totaalvervoerder' maakte bekend dat de halfjaarwinst met 14 procent is gestegen tot 17,5 miljoen gulden. Tegelijkertijd meldde Frans Maas dat het volgende maand komt met een achtergestelde converteerbare obligatielening van circa honderd miljoen gulden. “De resultaten waren prima, maar die lening kan de koers drukken”, zei een handelaar.

De koers van Borsumij Wehry stond ook vanmorgen weer onder druk. Borsumij, dat gisteren 1,60 gulden daalde op 62 gulden, was een gulden minder waard. Handelaren konden geen echte verklaring vinden voor de koersdaling van het fonds.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren hoger. Een gedeelte van de eerder behaalde winst smolt weg als gevolg van een golf van verkopen tegen het slot van handel. De expiratie van futures en opties op de index vandaag stuwde de aandelenomzet voor het eerste sedert 21 augustus tot boven de 200 miljoen stuks. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 6,48 punten hoger op 3.024,37.

LONDEN De Engelse aandelenkoersen waren vast gestemd door opnieuw een grote overname. Het Britse conglomeraat BTR maakte vanochtend een al enige tijd als gerucht boven de markt hangend bod wereldkundig ter waarde van 1,5 miljard pond voor machine- en motorenfabrikant Hawker Sidddeley. Na het bod van Williams op Racal Electronics van enkele dagen en dat van Hanson op Beazer drie grote overnemeningen in nauwelijks een week. Halverwege de morgen was de FTSE-100 ruim 8 punten hoger op 2597.

FRANKFURT De Duitse koersen openden vanochtend lager bij kalme handel. Siemens dat gisteren al een veer moest laten vanwege verwachte verliezen in de Oostduitse activiteiten, stabiliseerde zich en kon zelfs met 1 mark verbeteren naar 639. Tegen de middag wees het Dax-30 koersengemiddelde een daling van 2 punten aan tot even boven 1618.

TOKIO Tokio sloot vandaag lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 139,57 punten lager op 23.192,74. Beleggers streken hun posities glad voor het weekeinde.