Israël toegelaten tot EK en de Europa Cup

MONTREUX, 20 SEPT. De Israelische voetbalbond mag het nationale team voortaan laten deelnemen aan het Europese kampioenschap en deelnemers afvaardigen voor de drie Europese bekertoernooien. Daartoe besloot de algemene vergadering van de Europese voetbalunie gisteren in het Zwitserse Montreux. Het gevolg van de reglementswijziging is dat de UEFA in de toekomst ook andere niet-Europese staten kan uitnodigen.

Israël werd op grond van politieke argumenten niet toegelaten tot de continentale voetbalbonden van Azië en Afrika. Sinds 1950 deed het land pogingen ondergebracht te worden in de Europese federatie. Pas onlangs staakten de Scandinavische landen hun verzet.

Mochten in de loop van 1992 ook de drie Baltische landen lid worden van de UEFA - waar het naar uitziet - dan zal een extra voorronde voor de diverse Europa-cuptoernooien onontkoombaar zijn.

De algemene vergadering hield zich ook bezig met de televisierechten van de eindronde van de Europese beker voor landskampioenen. De UEFA hield vast aan de opvatting, dat de tv-rechten voor deze kampioensronde van de laatste acht (verdeeld over twee groepen) niet meer toebehoren aan de clubs maar aan de Europese Voetbalunie. De waarde van het pakket, met inbegrip van de reclamerechten, wordt door de UEFA becijferd op bijna 100 miljoen gulden. Iets meer dan de helft (54 procent) daarvan zal aan de acht deelnemende verenigingen worden uitgekeerd; de rest komt ten goede aan de clubs die al uitgeschakeld zijn, alsmede aan de UEFA.

Topclubs als Barcelona, AC Milan en PSV hebben al eerder hun bezwaren geuit tegen de nieuwe regeling. Zij zeggen dat ze er financieel op achteruit gaan. Weliswaar zijn ze verzekerd van 4,5 miljoen gulden aan basisinkomsten plus van nog eens 250.000 gulden per punt in de poule. Maar daar staat tegenover dat ze eigen inkomsten uit reclame en tv-rechten verliezen. (SID)