INGEMAAKTE lENIN-PADDESTOELEN

In het televisieprogramma "Het vijfde wiel' dat enige tijd geleden in Leningrad werd uitgezonden verscheen een geleerde die vertelde dat Vladimir Iljitsj Lenin een typisch voorbeeld van een "paddestoelmens' was. Een paddestoelmens is, zo legde hij uit, iemand die graag paddestoelen zoekt, vaak paddestoelen eet en zodoende langzaam zelf in een paddestoel veranderd.

De paddestoelmens neigt tot radicale veranderingen, ja zelfs tot revolutie.

Op de televisie werd een foto getoond van Lenin zittend op een pantservoertuig. Daarnaast liet men een tekening zien van een paddestoel inclusief het weefsel waaruit de paddestoel zich ontwikkeld. Beide plaatjes leken sprekend op elkaar, aldus de geleerde.

Inmiddels is Leningrad Sint Petersburg geworden, zijn er nieuwe paddestoelmensen opgestaan en is het de vraag hoe lang de paddestoelmens Lenin nog in zijn mausoleum zal liggen.

Vandaag een Russisch recept voor "wild zonder pootjes' zoals Wina Born de paddestoel eens noemde:

Gemarineerde champignons

750 g champignons

2 eetl. citroensap

1 eetl. suiker

1-4 l dragon azijn

1-4 l water

10 peperkorrels

2 laurierbladen

1 theel. dillezaadjes

2 tenen knoflook

zonnebloemolie

Borstel of wrijf de champignons schoon. Verwijder de stelen. Snijd grote champignons door midden of in vieren. Besprenkel ze met citroensap om verkleuren te voorkomen.

Kook de champignons in het water gedurende 10 minuten. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken. Breng het paddestoelwater samen met de azijn, de kruiden, suiker en peperkorrels aan de kook. Laat deze marinade 5 minuten zachtjes koken en daarna afkoelen. Doe de champignons in een goed schoongewassen pot en leg er de tenen knoflook bij.

Giet de afgekoelde marinade in de pot op de champignons. Giet ten slotte een scheutje olie op de marinade en sluit de pot af. Laat de gemarineerde champignons goed afgesloten ongeveer een week op een koele plaats staan.

    • Anne Scheepmaker