Europese reiskaart voor minderjarigen

DEN HAAG, 20 SEPT. Minister Hirsch Ballin (justitie) ziet geen mogelijkheden om kinderen vanaf 12 jaar een toekomstige Europese reiskaart te onthouden.

Afspraken binnen Europees verband maken het vrijwel onmogelijk om minderjarigen in Nederland een dergelijk reisdocument te weigeren. Hirsch Ballin maakte dit gisteren aan de Kamercommissie voor binnenlandse zaken duidelijk tijdens een mondeling overleg over de stand van zaken rond de invoering van een nieuw paspoort en de aangekondigde Europese reiskaart. CDA, PvdA en D66 hebben bezwaren tegen de mogelijkheid ook kinderen van 12 tot 16 een reiskaart te verstrekken. D66-woordvoerster Scheltema vraagt zich af hoe kan worden voorkomen dat kinderen zonder voorkennis van hun ouders de trein nemen. Ook Zijlstra (PvdA) ziet een dergelijke ontwikkeling met lede ogen aan. Hij zou zich kunnen voorstellen dat ouders in ieder geval van de uitgevende instantie melding krijgen dat hun kind een aanvraag heeft gedaan.