Brits conglomeraat doet bod op machinebouwer Siddeley

LONDEN, 20 SEPT. Het Britse BTR, een conglomeraat van meer dan 100 bedrijven, heeft een bod van 1,5 miljard pond (4,95 miljard gulden) uitgebracht op het eveneens Britse machinebouwconcern Hawker Siddeley, zo is vandaag bekendgemaakt.

Over zo'n bod werd gisteren al druk gespeculeerd op de Londense beurs nadat Hawker slechte winstcijfers had gepubliceerd.

BTR, aktief in de bouw, energie en transport, biedt 108 eigen aandelen plus 284,20 pond in contanten voor elke 100 aandelen Hawker Siddeley. Dit betekent een bod van 741 pence per aandeel Hawker. Als alternatief is er een bod in contanten van 700 pence per aandeel. De beurskoers was gisteren al met 38 pence omhoog gegaan tot 640 pence. Na de bekendmaking van het bod vandaag was er een forse stijging met nog eens 85 pence tot 725 pence.

Hawker Siddeley is onder meer werkzaam op de terreinen elektromotoren, locomotieven, luchtvaart en batterijen. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat de winst voor belasting in de eerste helft van dit jaar met veertien procent is gedaald tot 57,5 miljoen pond (191 miljoen gulden). De omzet verminderde met vijf procent tot 1,07 miljard pond (3,55 miljard gulden).

De slechte resultaten zijn voor een belangrijk deel te wijten aan de ongunstige economische situatie in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië, drie belangrijke markten voor het concern. Verder vallen de kosten van een herstructurering hoger uit dan verwacht. Dit jaar zijn vijf fabrieken gesloten, waardoor 3.000 mensen hun baan kwijtraakten. Bij de verdere sanering zullen zeker nog eens 1.000 arbeidsplaatsen vervallen. (Reuter)