Bangladesh democratie geworden

NEW DELHI, 20 SEPT. Bangladesh is officieel een democratie geworden waar de regering het voor het zeggen heeft en het parlement een controlerende functie heeft. Waarnemend president Shahabuddin Ahmed beëdigde Begun Khaleda Zia gisteren als premier en droeg daarmee, in overeenstemming met grondwetswijzigingen, de politieke macht over.

Zondag stemde een grote meerderheid van de Bengaalse bevolking in een referendum voor het opheffen van de presidentiële regeringsvorm. In plaats daarvan wensen de Bengalen een systeem waarin het parlement oppermachtig is. In augustus hadden de twee belangrijkste politieke partijen, de Nationalistische Partij van Bangladesh (BNP) en de Awami Liga (AL), al overeenstemming bereikt over de ontmanteling van een presidentschap dat zich gedurende het twaalf jaar durende regime van de vroegere leider Mohammed Ershad had ontwikkeld tot een "constitutionele dictatuur'.

De derde en laatste fase van democratische hervormingen zal over een paar weken aanbreken als de Bengalen zullen stemmen over een nieuwe president die hoofdzakelijk ceremoniële plichten overhoudt. Waarnemend president Ahmed heeft zichzelf niet kandidaat gesteld, maar keert terug naar het Hooggerechtshof.

Veel Bengalen betreuren Ahmeds beslissing, omdat het grotendeels aan zijn gezag in de moeilijke overgangsperiode na de val van Ershad te danken was dat de weg naar democratie werd ingeluid en er een opmerkelijk eerlijke verkiezing kon worden gehouden.

In de laatste kabinetsvergadering waarvan Shahabuddin Ahmed voorzitter was, betoonde premier Begum Khaleda Zia hulde aan zijn strikte inachtneming van de democratische beginselen. De overgangsperiode is buitengewoon moeilijk geweest door het bestaan van twee machtscentra, dat van de president op constitutionele gronden en dat van premier Begum Khaleda Zia, nadat haar partij in februari dit jaar de parlementaire verkiezingen had gewonnen. Vanaf nu zal Begum Khaleda het officiële hoofd van de regering zijn.

    • Bernard Imhasly