Air France wil 4 mld frank in Sabena pompen

BRUSSEL, 20 SEPT. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena staat op het punt een akkoord te sluiten met Air France. Dat heeft de voorzitter van de Sabena-directie, Pierre Godfroid, bekendgemaakt.

De overeenkomst houdt in dat Air France Sabena een kapitaalinjectie toedient van 4 miljard Belgische frank (220 miljoen gulden). Eerder dit jaar had de Belgische regering als voorwaarde voor haar steun aan Sabena's herstructureringplan gesteld dat Sabena een partner moest zoeken die bereid zou zijn 6 miljard frank te investeren.

Een woordvoerder van de KLM was niet verbaasd over de mogelijke transactie met Air France. Eerder probeerde de Nederlandse luchtvaartmaatschappij samen met British Airways en Sabena tot een nieuwe onderneming te komen. “Wij zijn er eind 1990 al uitgestapt in verband met financiële problemen bij Sabena. Het logisch dat nu iemand anders erin stapt.”

Tot voor kort werd aangenomen dat British Airways bereid zou zijn alleen een partnership met Sabena aan te gaan. Nog in juli zei Godfroid dat BA de favoriet was. Tegelijkertijd waren echter onderhandelingen aan de gang met Air France, kennelijk om druk uit te oefenen op de Britten. British Airways stond erop dat het de enige partner van Sabena zou worden en wilde bovendien meer invloed op het beleid. Een woordvoerster van Sabena zei vanmorgen dat de onderhandelingen met beide maatschappijen nog gewoon doorgaan, maar dat die met Air France “een stapje verder” zijn.

Intussen is van de kant van de Volksunie, de Vlaams-nationalistische coalitiepartner in het kabinet Martens-VIII, felle kritiek geuit op mogelijke samenwerking met Air France. Volksunie-voorzitter Jaak Gabriëls liet deze week in een persmededeling weten er niet mee akkoord te gaan “dat een Franstalige lobby binnen Sabena, met de steun van Waalse politici, elke samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen onmogelijk maakt”.

Gabriëls herinnerde in dat verband aan het feit dat de voorzitter van de Waalse socialistische partij, Guy Spitaels, zich indertijd heeft gekeerd tegen een samengaan van Sabena met de KLM. Maar dat is niet de enige reden. Gabriëls meent dat samenwerking tussen Sabena en Air France economisch “nergens op slaat”: beide maatschappijen maken verlies, zijn sterk op de Afrikaanse markt, maar zwak op vluchten naar de Verenigde Staten. Volgens de Volksunie is het duidelijk dat samenwerking alleen bedoeld is om de belangen van een groep Franstaligen bij Sabena veilig te stellen.

Pierre Godfroid, van oorsprong Vlaming, meent echter dat de houding van de Volksunie irrationeel is. De opdracht die hij van de regering heeft gekregen is om een industriële partner te vinden, ongeacht de nationaliteit daarvan. Ook een woordvoerder van minister van verkeer Jean-Luc Dehaene zegt dat er geen reserve is ten aanzien van een mogelijke partner van Sabena.

    • Frits Schaling