Vrouw krijgt toch inzage in dossiers

DEN BOSCH, 19 SEPT. Het tehuis voor ongehuwde moeders Valkenhorst in Breda moet de 64-jarige Maria R. inzage geven in de dossiers waaruit blijkt wie haar ouders zijn. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch gisteren bepaald. Het Hof vernietigde met deze uitspraak het vonnis van de rechtbank in Breda die in 1989 het tehuis in het gelijk stelde met zijn weigering de dossiers te openen.

Maria R. is niet de enige bewoonster van dit tehuis, dat destijds Moederheil heette, die inzage wil in haar afstammingsdossier. Twee jaar geleden ging de 45-jarige Riet M. op de stoep van Valkenhorst in hongerstaking om inzage in de dossiers af te dwingen.

Maria R. voor wie deze week het dossier open zal gaan, werd in 1927 in Moederheil in Breda geboren. Enige tijd later werd zij erkend door de ongehuwde vrouw Cornelia R, die in Moederheil verbleef. Haar adoptief dochtertje verbleef zes jaar in het tehuis, vond vervolgens onderdak in een zusterhuis in Tilburg om daarna als dienstmeisje de kost te verdienen.

Zij heeft haar adoptief-moeder tweemaal in een klooster ontmoet. Vlak voor een derde ontmoeting overleed Cornelia R, in 1944, zonder toestemming te hebben gegeven aan haar adoptief-dochter de dossiers van Moederheil in te zien. Dit was voor het tehuis de reden om haar deze inzage te verbieden. Valkenhorst stelde zich steeds op het standpunt dat inzage in de dossiers het vertrouwen bij de huidige bewoonsters ernstig zou kunnen ondergraven.

Volgens de advocaat van de vrouw, mr. A. Philips, gaat dit argument niet op voor de kinderen die er in de jaren veertig en daarvoor zijn geboren. “Die waren zo rechteloos dat er destijds helemaal geen geheimhoudingsplicht bestond. De gegevens werden toen heel gemakkelijk aan anderen ter beschikking gesteld ”, aldus de advocaat in maart van dit jaar na de uitstpraak van de Bredase rechtbank die het tehuis in het gelijk stelde.