Fibronectine zit in grote hoeveelheid in het vruchtwater en zo komt het na het breken van de vliezen in de vaginale afscheiding terecht. Uit het nu verrichte onderzoek blijkt dat de stof ook al bij het op gang komen van de weeënactiviteit - dus voordat de vliezen gebroken zijn - in duidelijk verhoogde concentratie in het vocht van de baarmoedermond en de vagina aanwezig is. Wat fibronectine precies voor functie heeft weet men niet, al speculeren de onderzoekers dat het een rol speelt bij de binding van de placenta aan de baarmoeder. Dat zou verklaren waarom fibronectine ook bij een dreigende vroeggeboorte vrij komt.
Men definieert een vroeggeboorte of een preterme bevalling als een geboorte voor de 37ste zwangerschapsweek. Dergelijke geboorten vormen een belangrijke oorzaak van sterfte onder pasgeboren kinderen. Daarom is het van groot belang om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Soms is er overigens een duidelijke oorzaak voor zo'n preterme bevalling aan te wijzen, bijvoorbeeld een meerlingzwangerschap. In andere gevallen moet men de bevalling voortijdig inleiden vanwege ernstige zwangerschapscomplicaties.
Daarnaast komt echter bij driekwart van de vroeggeboorten de baring spontaan op gang zonder duidelijke aanleiding. Men kan zo'n voortijdige geboorte proberen te stuiten door het toedienen van weeënremmende geneesmiddelen. Een probleem vormt echter dat veel vroegtijdige weeën geen echte betekenis hebben en slechts van voorbijgaande aard zijn. Dan is een behandeling natuurlijk onnodig. Maar weeënremmende middelen werken alleen als ze tijdig worden toegepast. Als men dus wacht tot men zekerheid heeft of de geboorte zal doorzetten, is het eigenlijk al weer te laat. Er bestaat dus een duidelijk risico op overbehandeling bij voortijdige weeën.
De nieuwe test op fibronectine zou gebruikt kunnen worden om niet ter zake doende baarmoedercontracties van echte weeën te onderscheiden. Overigens benadrukken de onderzoekers dat de test ook positief is bij gebroken vliezen. Die moeten wel uitgesloten worden, want daar hebben weeënremmende middelen natuurlijk geen zin meer. Verder onderzoek moet overigens nog aantonen dat de f-test de weeën in een zo vroeg stadium opspoort dat de weeënremmende middelen inderdaad effectief zijn.