Voorwaardelijke straf voor Diego Maradona

ROME, 19 SEPT. Diego Armando Maradona is gisteren door een rechtbank in Napels veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van veertien maanden wegens het gebruiken van cocaïne en het doorspelen ervan aan vrienden. Daarnaast kreeg Maradona, zelf niet aanwezig, een geldboete van vijf miljoen lire, ongeveer 76.000 gulden.

De veroordeling komt na een akkoord tussen de advocaat van de Argentijnse spitsspeler, Vincenzo Siniscalchi, en openbare aanklager Luigi Bobbio. In ruil voor schuldbekentenis kreeg de ex-speler van Napoli, die op 2 april hals over kop naar Argentinië vertrok, een lichtere straf. Maradona's advocaat probeerde gisteren eerst uitstel te krijgen omdat zijn cliënt niet aanwezig kon zijn. Maradona mag zijn vaderland Argentinië niet verlaten omdat hij daar eind april op betaling van een borgsom is vrijgelaten na een arrestatie wegens cocaïnegebruik. Bovendien volgt de 30-jarige voetballer volgens Siniscalchi een ontwenningskuur waarvoor hij onder voortdurende medische controle staat.

Toen de rechter geen uitstel wilde toestaan, besloot Siniscalchi een akkoord te sluiten met Bobbio. Maradona's advocaat wilde de publiciteit van een proces vermijden. Hierdoor hebben de vier vrouwen die de justitie hadden verteld dat Maradona hen tijdens een amoureus rendez-vous cocaïne had aangeboden, niet hoeven te getuigen. De veroordeling van Maradona, die begin april voor vijftien maanden is geschorst door de voetbalbond nadat bij een dopingcontrole cocaïnesporen in zijn urine werden gevonden, vloeit voort uit een politie-actie tegen de georganiseerde misdaad in Napels. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat ook Maradona van vrouwen en drugs werd voorzien. Twee tussenpersonen werden hiervoor begin juli veroordeeld nadat zij schuld hadden bekend in ruil voor strafvermindering.

“Het is het einde van een zoete maar vluchtige illusie,” zo reageerde de Napolitaanse filosoof en advocaat Gerardo Marotta op de veroordeling. “Nu is het argument vervallen op basis waarvan de Napolitanen opnieuw geloofden hoofdrolspelers in de geschiedenis te zijn, ook al was dat op sportief gebied.” Bij Napoli speelt nu de jonge Zola met rugnummer tien en hij slaagt er af en toe in Maradona te doen vergeten. Maar de Napoli-supporters hebben laten weten dat zij bij iedere wedstrijd een spreekkoor zullen blijven aanheffen voor hun gevallen idool.

    • Marc Leijendekker