Veel belangstelling voor Air Holland op matte beurs

AMSTERDAM, 19 SEPT. Het noodlijdende Air Holland was vanmorgen op een lethargische effectenbeurs net als gisteren één van de grootste stijgers bij grote omzetten. Op de beursvloer gingen geruchten over een mogelijk reddingsplan voor de verliesgevende chartermaatschappij .

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse Effectenbeurs openden vanmorgen gemiddeld iets lager in wat handelaren omschreven als “lethargische handel”. De koersbewegingen van de meeste internationals bleven beperkt tot enkele dubbeltjes naar boven of beneden.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 91,8 punten, was omstreeks het middaguur 0,3 punten lager, vooral doordat de beurs van Londen in de loop van de ochtend vrij diep wegzakte als gevolg van zorg over de stijgende populariteit van Labour.

“We hebben wat transacties lopen. Maar de markt is op het moment non-liquide. Het is moeilijk tegenpartijen te vinden, behalve bij de grotere fondsen”, aldus een handelaar.

Beleggers leken in navolging van New York, dat gisteren iets hoger sloot, weinig onder de indruk van het nieuws dat de de VS troepen naar het Midden-Oosten willen zenden, ter begeleiding van de VN-inspectieteams in Irak. Ook berichten over een lichte hartaanval van de Russische president Boris Jeltsin hadden weinig invloed op stemming. “De dollar steeg een beetje”, constateerde een handelaar.

Een uitzondering op het matte beeld was bank-verzekeraar ING, waarvoor weer veel koop- en verkooporders werden gegeven. ING, dat gisteren onveranderd sloot op 48,30 gulden bij een hoge omzet van 445.829 stuks, was omstreeks het middaguur twee dubbeltjes lager.

Opvallend is de opmars van Air Holland, dat gisteren dertig cent optikte op 4,20 gulden bij een zeer grote omzet van 302.680 stuks. Vanmorgen kwam daar nog eens twintig cent bij. “Als speculant zou ik de stukken nu zeker oppikken”, aldus een handelaar.

Air Holland kwam vorige week met grote vertraging gepubliceerde jaarcijfers: een verlies van 33,3 miljoen gulden over het afgelopen boekjaar tot 31 maart. Geen van de potentiële redders, de bank, de aandeelhouders en de touroperators heeft tot nu toe openbaar het grote gebaar gemaakt. “Maar gezien de grote omzetten lijkt het erop dat sommige mensen toch meer weten”, aldus een wantrouwige handelaar.

Air Holland heeft zichzelf een deadline gesteld: op 25 september, vijf dagen voor de algemene aandeelhoudersvergadering, moet duidelijk zijn of de herfinancieringsoperatie is geslaagd.

De koers van Nutricia (voeding) was onveranderd op 156 gulden, hoewel handelaren zeiden dat twee eerdere aandelenposten gemakkelijk bij institutionele beleggers geplaatst konden worden. Het betrof bijn 0,9 miljoen aandelen, twee-derde van het 12 procent-belang dat aandeelhouder Campina Melkunie op 12 september aan Nutricia zou hebben verkocht. De andere grote aandeelhouder van Nutricia, het Britse Unigate, zou de rest van het Melkunie-belang hebben gekocht.

De handel in aandelen HCS begon vandaag een half uur later. Het noodlijdende automatiseringsfonds kwam met de mededeling dat de Amerikaanse dochter Savin Corporation de kwartaalbetaling op preferente aandelen heeft opgeschort. De koers HCS (slot gisteren: 2,80 gulden), dat een belang in Savin heeft van 47 procent, steeg vanmorgen een dubbeltje.

DOCdata zette vanmorgen de neerwaartse trend voort, die gisteren werd ingezet na het bericht dat het "uitvindersfonds' nieuwe stukken zal uitgeven op een prijs van twee gulden. De familie Van den Nieuwenhuyzen neemt die vervolgens over via Optical Data Storage ODSC waardoor het belang in DOCdata oploopt tot meer dan negentig procent. DOCdata, dat gisteren 1,40 daalde op 4,50 gulden, was aan het eind van de ochtend vijftig cent minder waard.

NEW YORK De kleinere fondsen deden het gisteren in New York beter dan de blue chips. Het Dow Jones industrieel gemiddelde, dat zich de gehele dag bewoog binnen een nauwe bandbreedte van 17 punten, sloot 4,70 punten hoger op 3.017,89, terwijl het veel breder samengestelde Nasdaq gemiddelde 3,38 punten hoger sloot op 518,55. De omzet viel terug tot een magere 140 miljoen aandelen. Veel beleggers waren afwezig in verband met de joodse feestdag Yom Kippoer gisteren.

LONDEN De presentatie van enkele teleurstellende halfjaarcijfers drukte de koersen op de beurs in Londen. De tegenvallende resultaten hebben de vrees bij beleggers en handelaren aangewakkerd dat het herstel van de Britse economie wel eens langer kan duren dan verwacht. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 10,8 punten lager sloot op 2.583,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 15,8 punt lager.

FRANKFURT Handelaren in Frankfurt keken vooral naar de aanstaande expiratie van de september-futures. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 6,48 punten lager sloot op 1.628,07, noteerde omstreeks het middaguur 11,13 punt lager.

TOKIO Tokio sloot verdeeld. Eerdere koerwinsten gingen voor een deel verloren na geruchten dat een belangrijke aandelenspeculant op een arrestatielijst zou staan. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 14,53 punten hoger op 23.332,31.