Utrecht wil Europees blijvertje worden

GRAZ, 19 SEPT. FC Utrecht wil een blijvertje worden op de Europese toernooien. Voorzitter Theo Aalbers uitte die wens aan de vooravond van het nieuwe seizoen. Hij wil onder meer de begroting van zijn club binnen enkele jaren van vier naar zes miljoen gulden verhogen. Europees voetbal is geen eis, wel een wens.

Net als langer dan één ronde meedoen aan de Europese competitie. Dat laatste heeft de Utrechtse ploeg sinds gisteren binnen handbereik. De overwinning van 1-0 op het zwakke SK Sturm Graz in Oostenrijk moet ruimschoots voldoende zijn voor de return over dertien dagen in Utrecht.

De Utrechtse trainer Ab Fafié was de enige die probleempjes voorzag in de tweede confrontatie. “We moeten attent blijven op de uitbraken van Sturm. Wij kunnen het ons niet permitteren in een vol huis met tien man achter de bal te spelen.”. August Starek, de coach van Sturm, had kennelijk lak aan de 15.000 supporters, die ondanks de sombere voorspellingen naar het Liebenau-Stadion waren gekomen. Hij posteerde vijf spelers op het middenveld en liet het initiatief over aan de tegenstander.

FC Utrecht controleerde de wedstrijd, aanvankelijk zonder kansen te creëren. De overbevolking op het middenveld en voor het doel van Konrad gaf daartoe weinig gelegenheid. De uitblinkende solist Smolarek en De Kock, met verre trappen naar de spitsen, probeerden een doorbraak te forceren. SK Sturm Graz deed zijn naam geen eer aan. Het kwam niet verder dan enige mislukte uitbraken. Smolarek bood kort voor de rust Van der Net een mooie kans, maar de middenvelder vond doelman Konrad op zijn weg. Dat laatste overkwam Bijl nog geen minuut later. “Toen hadden we het duel al kunnen beslissen”, oordeelde Fafié.

Een kwartier voor tijd dwong Smolarek een strafschop af. De uitgekookte Pool viel toen Konrad hem raakte. Tegen de penalty van Smolarek was Konrad kansloos. De deur naar de tweede ronde was voor FC Utrecht geopend.