Tweedehands chique

Pandora 16-22 Cheval Place, Knightsbridge, Londen SW7. Inl 09-44715895289. No Lo Go 91 Marylebone High Street, Londen W1. Inl 09-4471 4873852. Design 60, Roselyn Hill, Londen NW3. Inl 09-44714350100. The Frock Exchange 450 Fulham Road, Londen SW6. Inl 09-4471 3812937.

“Style dressing, daar gaat het om bij jongeren”, zegt Miss Croft, de mede-eigenaar van de tweedehands "designer' klerenwinkel Pandora. Croft helpt een meisje van een jaar of twintig dat vraagt of er misschien iets van Alaia in de winkel is. Tien minuten later loopt ze de paskamer binnen met een arm vol kleren. “Jongeren hebben tegenwoordig meer geld,” zegt Croft. “Iedereen heeft een auto en wil elegant in de kleren zitten. Maar wie gaat er nu de volle prijs voor een ontwerp van Gucci, Armani of Karl Lagerfeld betalen als het voor de helft kan bij de "dress agencies'?”

De luxe kledingwinkels in High Street maken een recessie door, maar met de chique tweedehands winkels, waarvan er nu ten minste vier in Londen zijn, gaat het goed. Misschien heeft dat iets te maken met de recente "groene' rage. Ge-recyclede kleren dragen is economisch verstandig, en als het ook nog helpt om het milieu te sparen... De winkels heten ook geen winkels, maar "agencies' waar een "service' wordt geleverd. Je zou verwachten dat het er truttig aan toe gaat, maar de sfeer is vooral vriendelijk, de verkoopsters zijn aardig, attent en niet opdringerig.

Pandora is de grootste en bekendste, onder andere omdat het strategisch gelegen is, bijna tegenover Harrods in Knightsbridge. "Society' dames verkopen hier hun nauwelijks of helemaal niet gedragen kleren. Zo hangt er vlak naast de toonbank een zwart-witte jurk en jasje van Chanel, nooit gedragen. Een jaar geleden moest het pakje nog 1500 pond kosten - nu is het te koop voor 750 pond.

Het zijn niet alleen de jongeren die bij Pandora hun designer labels kopen. Ook ouderen gaan voor balkleding of een cocktailjurk naar Pandora. Een koningsblauwe tafzijden avondjurk van Maureen Baker voor 285 pond is een koopje, evenals een cocktailjurk van Helen Anderson voor 164 pond. En de jurken kunnen altijd weer verkocht worden. Alles wat er aan accessoires te bedenken valt is ook verkrijgbaar - schoenen van Charles Jourdan, Yves Saint Laurent en Calvin Klein, die er splinternieuw uitzien (circa ¢8 7), sjaaltjes, handschoenen, juwelen en zelfs kousen.

Croft neemt alleen kleding die minder dan twee jaar oud is en zich in zeer goede staat bevindt. Als de kleren vuil zijn of maar een beetje gerafeld, komen ze de winkel niet in. Gelukkig schaffen societyvrouwen elk seizoen een nieuwe garderobe aan, vertelt Croft. De kleren worden weinig gedragen of komen helemaal niet uit de kast. Ook cadeaus die niet bij de dames in de smaak vallen - zoals een tas van Chanel - worden naar Pandora gebracht.

In totaal zijn er ongeveer vierduizend tweedehands items te koop, die om de zes maanden wisselen. In tegenstelling tot andere winkels heeft Pandora maar twee seizoenen, lente-zomer en herfst-winter, en twee maanden lang uitverkoop, in augustus en januari. Als een kledingstuk in een van die seizoenen niet wordt verkocht, gaat het terug naar de eigenaar. Dat betekent dat er ruimte komt voor de nieuwe voorraad. Als je je kleren bij Pandora koopt, weet je zeker dat je een klein beetje achter de mode aanloopt. Maar klassieke ontwerpen zijn zó populair dat dat er eigenlijk weinig toe doet.

    • Josine Meijer