Silajev weg als premier van Rusland

MOSKOU, 19 SEPT. Interim-premier Ivan Silajev van de Sovjet-Unie is afgetreden als premier van Rusland. Volgens de Staatsraad, het nieuwe hoogste executieve orgaan in de unie, zijn beide functies niet langer verenigbaar. Silajev nam vervolgens afscheid van de Russische leiding omdat hij geen argumenten zei te hebben tegen de redenering van de Staatsraad dat er gevaar dreigde van vermeninging van belangen. Hij moet het "economische comité', dat Gorbatsjov vier weken geleden heeft geïnstalleerd, ombouwen tot een voorlopig kabinet.

Vorige week was Silajevs houding nog honderdtachtig graden omgekeerd. Hij dreigde toen met zijn ontslag als Sovjet-premier nadat een van zijn vice-premiers kritiek had geuit op de overheersende positie van Rusland. Sindsdien is van dat dreigement echter niets meer vernomen. Het Russische premierschap is nu overgenomen door zijn plaatsvervanger, Oleg Lobov.

De aankondiging van Silajev kwam op de dag dat president Boris Jeltsin wegens ziekte zijn kantoor moest verlaten. Over de aard van zijn klachten doen verschillende verhalen de ronde. Volgens sommigen zou Jeltsin met hartklachten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Anderen daarentegen beweerden dat de ziekte niet erg serieus was. Het zou slechts om een “koudje” gaan. Volgens het televisiejournaal, dat gisteren melding maakte van de medische problemen, zou Jeltsin vandaag weer aan het werk kunnen.

Jeltsin is wel vaker ziek. Vorig najaar was hij wegens een aanrijding anderhalve maand uit de roulatie.