Opluchting bij Ajax na rustig verlopen duel

DÜSSELDORF, 19 SEPT. Na de 3-0-zege op Örebro voelt Ajax zich wat meer op zijn gemak in Düsseldorf. Bijgelovig als profvoetballers zijn, zullen de Amsterdammers ook de volgende Europa-Cupwedstrijd afwerken in het Rheinstadion, dat als alternatieve thuishaven dient nu De Meer naar aanleiding van het staaf-incident nog twee ronden verboden terrein is. Het team van Leo Beenhakker bewoog zich de afgelopen dagen voort als een kat in een vreemd pakhuis. Dat veranderde enigszins toen gisteravond bleek dat er onverwacht veel Nederlandse supporters de grens waren overgestoken.

Het bestuur van Ajax wist niet of het blij dan wel bezorgd moest zijn met de 11.000 extra fans die op eigen houtje in Düsselforf arriveerden. Met de voorverkoop meegerekend werden er 17.000 plaatsbewijzen verkocht, terwijl op hooguit 12.000 was gerekend. Voorzitter Michael van Praag gooide er nog maar eens een speechje tegenaan. En commercieel directeur Arie van Eijden slaakte achteraf een zucht van verlichting toen eenmaal vaststond dat er nauwelijks wanordelijkheden hadden plaatsgevonden. Er werden weliswaar twintig aanhangers gearresteerd (wegens openbare dronkenschap), maar de politie van Düsseldorf noemde de situatie “rustig”. Ajax kan ten opzichte van de UEFA niet nog een smet op zijn toch al bezoedelde naam gebruiken. Van Eijden: “Er is in wezen niets misgelopen, maar wel zullen we een aantal zaken anders moeten organiseren. We zijn verrast door het feit dat er nog zoveel mensen op eigen gelegenheid naar Düsseldorf zijn gereisd. De supporters kunnen beter in groepsverband worden vervoerd. Om dit te bewerkstelligen zullen we voor de volgende ronde een creatief plan moeten bedenken.”

Ajax had zich op het duel met de Zweden voorbereid in het afgelegen hotel Gut Höhne. Welbekend van het Nederlands elftal dat zich hier prepareerde tijdens het EK in '88. Trainer Leo Beenhakker moest de "heimwee' bij zijn spelers wegpraten door ze op het hart te drukken dat Ajax weliswaar niet echt thuis speelde, maar Örebro het treffen wel zou ervaren als een uitwedstrijd. Het bleef wennen. Danny Blind: “We zijn toch door de jaren heen behoorlijk vertrouwd geraakt met Wassenaar als plaats van voorbereiding. En daar is het ook een gebruikelijk ritueel dat we op maandagavond een bioscoopje pakken. Dat zat er nu niet in. We hebben lange tijd niet het thuis-voordeel gezien van deze wedstrijd.”

Het bestuur heeft naar de wensen van de spelers en technische staf geluisterd alvorens de keuze op het Rheinstadion viel. De selectie had in verband met de publieke belangstelling voorkeur voor een accommodatie in Nederland en wilde in Duitsland het liefst op de Bökelberg in Mönchengladbach spelen. “Daar zit het publiek lekker dicht op het veld, net als in De Meer”, aldus Blind. Maar om praktische redenen besliste het bestuur anders. Van Eijden: “Na het staafincident wilden we juist voorkomen dat het publiek dicht op het veld zit. Daarom viel PSV ook af. Het Rheinstadion (capaciteit 60.000, red.) dat een sintelbaan heeft, schreef het eerste in op onze offerte. Vandaar dat we in Düsseldorf zijn uitgekomen.”

Het bestuur van Ajax was gisteravond snel vertrokken. De sobere vip-ruimten in het Rheinstadion nodigen ook niet uit voor lange ontvangsten. Een bestuurskamercultuur zoals in Nederland kennen de Duitsers niet. De spelers dronken nog een drankje en stapten ook al snel in de bus die hen naar Amsterdam bracht. Bij velen was er een last van de schouders gevallen. Beenhakker had voor de wedstrijd een meer dan normale spanning bespeurd. “Dat bleek ook in de wedstrijd. Een aantal speelde met de handrem op”, vond de technisch directeur. En Danny Blind lichtte verder toe: “We zijn nu toch een paar keer vroegtijdig uitgeschakeld en een seizoen helemaal niet van de partij geweest. Toen het in de eerste dertig minuten niet liep, slopen er wat twijfels in de ploeg. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.”

Beenhakker verraste door Stefan Pettersson in het basisteam te prefereren boven John van Loen. Hij wilde zijn manschappen op hun gemak stellen. De rentree op het Europese podium moest beginnen in een vertrouwde opstelling. Beenhakker: “Ajax moet leren omgaan met Van Loen en andersom. John mag niet te veel meevoetballen, zoals hij deed tegen RKC. We zoeken een man die druk uitoefent op het doel van de tegenstander, rotzooi schopt in het strafschopgebied. Als Van Loen zich daartoe beperkt werkt hij als een bliksemafleider voor anderen en pikt hij zelf ook zijn doelpunten mee. Aan de andere kant moeten de flankspelers niet meteen de bal voortrekken als ze Van Loen zien staan.”

Na twintig minuten zag Beenhakker in dat hij Van Loen goed kon gebruiken tegen de technisch-arme, maar fysiek stugge Zweden. Wouters kon de taak van Vink overnemen omdat Örebro aan snelle counters niet toekwam. Met een vijfmansvoorhoede speelde Ajax een riskant spelletje dat pas in de tweede helft succes had. Een afstandsschot van Bergkamp vloog via het been van Per Blohm wat gelukkig in het net. De langharige Zweed speelde ook een rol bij de tweede Amsterdamse treffer toen hij een achterwaartse kopstoot van Winter in het doel áchter de lijn wegkopte. Althans dat was de constatering van de grensrechter. Vijf minuten voor tijd bezorgde Pettersson Ajax een nóg veiliger marge. Hij kreeg een slecht weggewerkte bal van Sköldmark voor zijn voet en schoot hoog in. Meer dan wie ook verdiende de spits een doelpuntje tegen zijn landgenoten want hij had al een keer de paal en de lat geraakt.

Dank zij de vijfmansvoorhoede kregen de vleugelspitsen van Ajax veel ruimte. Zij hoefden slechts één tegenstander te passeren, terwijl ze normaliter vaak ook nog een tweede verdediger op hun weg vinden. Vandaar dat Bryan Roy zich gisteravond bij zijn rentree kon uitleven; het eerste antwoord op de kritiek van Gullit. Hoewel Beenhakker nu toch ook een opmerking had over het optreden van de linksbuiten. “Bryan verviel weer een periode in de klassieke fout door aan de linkerkant te dicht op zijn medespelers te voetballen. Dan benut je onvoldoende de lengte van het veld”. De ruimte op de grasmat werd door de spelers juist als positief ervaren. Danny Blind ten slotte: “Dit stadion heeft net als het Olympisch Stadion in Amsterdam een groot veld. Dat is in ons voordeel. We hebben gezocht naar een goede mat, dat vinden we hier ook. Wat mij betreft dus nóg twee duels in het Rheinstadion.”

    • Erik Oudshoorn