Na mislukking bestand; Joegoslavische minister zou moeten aftreden

LJUBLJANA, 19 SEPT. De Joegoslavische premier Ante Markovic heeft de minister van defensie, generaal Veljko Kadijevic, gevraagd af te treden. Wanneer Kadijevic niet bereid mocht zijn af te treden zal Markovic het parlement vragen de minister uit zijn functie te ontheffen.

Dit berichtte gisteren de Kroatische televisie.

Markovic zou Kadijevic verantwoordelijk stellen voor het mislukken van de wapenstilstand die dinsdag werd overeengekomen. De premier zou ook zijn staatssecretaris van defensie, admiraal Stane Brovet, verzocht hebben af te treden.

De Kroatische minister van defensie, Luka Bebic, trad gisteren af nadat hij dinsdag door de Kroatische president Franjo Tudjman tijdens een persconferentie was gehekeld. Bebic gaf - tegen de zin van Tudjman - dinsdag de Kroatische Nationale Garde de opdracht de aanvallen op de kazernes van het federale leger te staken. Bebic deed de oproep nadat dindsdagmiddag het staakt het vuren was ondertekend. Hij wordt opgevolgd door zijn plaatsvervanger Gojka Suska. Suska is al de vierde minister van defensie sinds de verkiezingen van vorig jaar.

Inmiddels dreigt het dinsdag overeengekomen bestand een dode letter te blijven. Het centrum van Zagreb werd gisteren vanuit kazernes in de stad beschoten. Ook in oostelijk Kroatië gaan de gevechten door, in Vukovar, Osijek, Vinkovci en Petrinja. Vukovar, Vinkovci en Petrinja zijn gisteren opnieuw door de federale luchtmacht gebombardeerd. In Vukovar zegt de Kroatische Nationale Garde twaalf tanks van het federale leger de hebben vernietigd. Een voorstadje van Osijek, Sarvas, werd gisteren ingenomen door de Servische militie en tanks van het federale leger zijn al doorgedrongen tot de buitenwijken van Osijek.

Boven Petrinja werden door de Kroatische eenheden drie MiGs neergeschoten. Het Kroatische ministerie van defensie maakte bekend dat zijn eenheden gisteren zelfs tien vliegtuigen hebben neergehaald, maar de federale luchtmacht heeft laten weten “slechts” vier vliegtuigen te hebben verloren.

Nadat de havenstad Sibenik gisteren vanuit zee al door de federale marine werd beschoten, werd het vannacht en vanmorgen twee keer gebombardeerd door de luchtmacht. Daarbij zouden vooral bedrijfshallen op een industriegebied aan de rand van de stad beschadigd zijn. De bevolking van Sibenik zit nu al drie dagen bijna onafgebroken in schuilkelders. Ook de havenstad Split werd vanuit zee beschoten. Gisteren zijn bij de gevechten 25 doden gevallen.

Minister van defensie Kadijevic heeft Lord Carrington gisteren in een brief gezegd dat hij het leger de opdracht heeft gegeven zich strikt aan het staakt-het-vuren te houden. “Wij komen slechts in aktie al wij aangevallen worden”, aldus de minister van defensie. De Kroatische regering beschuldigt op haar beurt het leger en Servische milities er van dat zij het bestand schenden.

    • Theo Engelen