Medisch programma RTL4 geeft weinig informatie

Ook RTL4 heeft nu een medisch programma. De eerste aflevering, over spierziekten, werd gisteravond uitgezonden. Dit seizoen komen er zes maandelijkse afleveringen, gepresenteerd door de oude actualiteitenrubriekenrot en RTL-nieuwslezer Jaap van Meekren. De serie heet: Het leven gaat door.

Na de reclame werd een video vertoond waarin de spierziektepatiënten Frank Schut, Wieteke Nieuwboer en Elsbeth Maandag iets over hun leven in de rolstoel vertelden. Spierziekten zijn veelal erfelijk. De patiënten verliezen langzaam de kracht in hun spieren en raken verlamd. De ernst hangt af van het soort spierziekte, waarvan er 600 bestaan. Na de video introduceerde Van Meekren het panel van drie deskundigen: Y. Poortman, directeur van de Vereniging Spierziekten Nederland; mevrouw dr. M. Visser, neurologe bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, gespecialiseerd in spierziekten en door Van Meekren met "dokter' aangesproken, en tenslotte N. van Haasteren, revalidatiarts in Tilburg. De kijkers konden bellen en vragen stellen over spierziekten.

Na de reclame werden de vragen naar elementaire wetenswaardigheden eruit gepikt. Hoe weet je eigenlijk dat je een spierziekte hebt? Kom je altijd in een rolstoel terecht? Heeft het tienjarige meisje Wieteke uit de video kans op genezing door een nog te ontwikkelen therapie? Hoe groot is het risico op een kind met spierziekte als een van de ouders een aangedaan gen heeft? Kun je met een bepaalde leefwijze voorkomen dat de ziekte uitbreekt als je er aanleg voor hebt?

Het zijn vragen die iedere programmamaker ook zelf wel kan bedenken. Het gedoe met de telefoon kost veel tijd. Van Meekren leest ook lijstjes met namen voor, van mensen die dezelfde vraag hadden bedacht. Van Meekren slaat zich er adequaat en geroutineerd doorheen.

De deskundigen in het panel moesten hun antwoorden simpel houden, dat was wel duidelijk. Dokter Visser was praktisch, dokter Van Haasteren ambtelijk en Poortman, de vertegenwoordiger van de patiëntenvereniging VSN, maakte duidelijk hoe gevaarlijk het is woordvoerders van patiëntenverenigingen voor een breder publiek te laten optreden. Binnen zo'n vereniging van patiënten en hun familieleden worden gedachten ontwikkeld, bedoeld om elkaar te steunen. Naar buiten gebracht klinken ze potsierlijk. Een voorbeeld van omgekeerde logica: op de vraag of iedereen in een rolstoel komt zei dokter Visser dat bijna iedere patiënt dat lot treft. De een na een jaar, de ander na 20, 30 of 40 jaar. Poortman nam daarna het woord over (Van Meekren kan daar niet tegen): ""Wees blij dat ze in een rolstoel komen, want als ze op bed zouden blijven liggen raakten ze helemaal geïsoleerd.''

In vergelijking met andere sociaal-medische programma's (vooral een vergelijking met Rondom Tien dringt zich op) is de informatiedichtheid laag. Dat sluit dus prima aan bij het RTL4-publiek.

    • Wim Köhler