Maastricht krijgt tweede JazzMecca

MAASTRICHT, 19 SEPT. Voor de Nederlandse jazzliefhebbers is het North Sea Jazz Festival (NSJ) niet genoeg. Dit bleek vorig jaar toen de najaarsvariant op NSJ, het JazzMecca, tienduizenden bezoekers trok. Aan het succes en veelbelovende karakter van het jongere broertje, is het dan ook te danken dat in november voor de tweede keer het JazzMecca wordt gehouden. In het MECC-zalencomplex aan de rand van Maastricht treden in het weekeinde van 25, 26 en 27 oktober ruim zestig acts op, verdeeld over acht podia.

De opzet van JazzMecca is in grote lijnen vrijwel identiek aan dat van het NSJ. Veel van de NSJ-artiesten komen weer, de organisator is dezelfde, slechts tijdstip en plaats verschillen.

De lijst van muzikanten is indrukwekkend. Het neusje van de zalm van de Amerikaanse jazz- en jazzrockwereld is ingehuurd. Zo spelen in Maastricht onder andere toetsenist Herbie Hancock en saxofonist Wayne Shorter (beiden speelden met Miles Davis), de jazzrockgroep Spyro Gyra, saxofonist Branford Marsalis, de latin-jazzgroep van Tania Maria, zangers Diana Reeves, gitarist B.B King, pianist David Brubeck en de oer-fusiongroep Tower of Power.

Een bijzondere (en tijdelijke) formatie van hoge kwaliteit die aantreedt is die van drummer Jack De Johnette met zijn Jack De Johnette Special Edition. Hij speelt met Greg Osby, Gary Thomas en Michael Cain. Een andere hoogwaardige act is het Max Roach Qaurtet van drummer Max Roach. Hij speelt onder andere met de coming lady onder de jazz(pop)-zangeressen Cecil Bridgewater.

De programmering voor het festival stelt op één punt enigzins teleur. Tussen de buitenlandse sterren zijn de Nederlandse muzikanten dun gezaaid. Alleen de Dulfers komen als vanouds (Hans met Tough Tenors en Candy met haar Funky Stuff), de jazzrockband Coopertest, zigeunergitarist Stochelo Rosenberg met zijn twee neven, het Dick de Graaf septet en wat conservatorium-combo's en muziekschool-big bands.

    • Bert Huisjes