Gamsachoerdia raakt steeds meer geïsoleerd

MOSKOU, 19 SEPT. In Georgië gaat de golf van arrestaties in opdracht van de Georgische president Zviad Gamsachoerdia door. Maar Gamsachachoerdia zelf verliest dagelijks meer politieke vrienden. De lokale televisie zond eergisteren bijvoorbeeld niet de gehele rede uit die Gamsachoerdia toen tot het volk hield. Diezelfde dag liet ook het presidium van het geheel door Gamsachoerdia's beweging beheerste parlement hem enigszins vallen toen het de vrijlating eiste van voorzitter Gia Tsantoeria en de andere gevangen genomen leden van de oppositionele Nationaal Democratische Partij. Uit woede liep Gamsachoerdia kwaad weg uit de vergadering van het presidium.

Gamsachoerdia gaf dan ook geen gehoor aan het verzoek van het presidium. Gia Tsantoeria, de 32-jarige voorzitter van de oppositionele Nationaal Democratische Partij, en zijn vrouw Irina Sjarisvili zitten nog steeds gevangen. Gisteren liet Gamsachoerdia zelfs wederom een oppositionele politicus oppakken. Georgij Chaindrava, een befaamde filmregisseur die samen met Gamsachoerdia jarenlang door de Georgische onafhankelijkheid heeft gevochten, werd door politie in burger aangehouden op grond van "vandalisme en verstoring van de openbare orde'. Chaindrava is bekend geworden door de documentaire die hij heeft gemaakt van het legeringrijpen in Tbilisi in april 1989, waarbij twinbtig Georgische nationalisten om het leven kwamen. De nu gevangen oppositieleiders wordt ten laste gelegd dat ze de anti-regeringsdemonstraties doelbewust uit de hand hebben laten lopen.

De voorzitters van het parlement besloten vervolgens ook nog eens om de volksvertegenwoordiging weer bijeen te roepen. Vanochtend kwamen de afgevaardigen bijeen voor een agenda die rechtstreeks verband houdt met de positie van Gamsachoerdia.

Gamsachoerdia is door dit isolement weer onverzoenlijker geworden dan hij afgelopen weekeinde was. Toen riep hij op tot een dialoog. Maar in een televisietoespraak dinsdagavond beschuldigde Gamsachoerdia de oppositie ervan de “legale macht via een putsch omver te willen werpen”. Hij riep de bevolking op één te zijn tegen “onze vijanden”.

De tv-speech werd echter voortijdig afgebroken. De Georgische omroep is als gevolg van interne politieke conflicten gespleten. De president was voor zijn toespraak daarom niet zelf naar het omroepkwartier gekomen maar had een videoploeg besteld. De cassette die 's avonds moest worden uitgezonden, werd gestopt als de president nadrukkelijk close-up in beeld was.

In een interview met de Moskouse Nezavisimaja Gazeta heeft ex-premier Tengis Segua vanmorgen uiteengezet waarom hij zich van Gamsachoerdia heeft afgewend. Segua was een trouwe bondgenoot van de president maar werd vier weken ontslagen wegens de economische chaos die mede het gevolg is van het radicaal-nationalistische en tegelijkertijd centralistische beleid van Gamsachoerdia. Volgens Segua kon hij niet meer met Gamsachoerdia samenwerken omdat die “wil heersen in een gesloten staat”.

    • Hubert Smeets